Wykonanie
Tyle smaków w jednym cieście jest gwarancją dobrego ciasta. Wszystko tutaj się zgrywa,
wiśnie z
czekoladą ,
orzechy z marcepanem. Ciasto wogóle nie czerstwieje i jest tak samo świeże nawet na trzeci dzień. Użyłąm
wiśni kandyzowanych ale myślę, że mrożone będą się świetnie nadawały a swoją kwaśnością jeszcze ożywią smak ciasta. Z
cukrem należy uważać gdyż marcepan je dosładza.
Źródło: Moje GotowanieSkładniki:35 dag
wiśni (mrożone lub kandyzowane)10 dag
masła10 dag
cukru pudru3
jajka, oddzielnie
białka i
żółtka25 dag
gorzkiej czekolady15 dag zmielonych
orzechów laskowych + kilka w całości10 dag masy marcepanowejMiękkie
masło utrzeć z
cukrem na puch, stopniowo dodawać po jednym
żółtku i dalej ubijać. Dodać starty na grubych oczkach marcepan i
czekoladę,
orzechy,
wiśnie i wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywno
białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do małej keksówki wcześniej wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 60 min, do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem lub polukrować.Smacznego:)