ßßß

Źródło: MWSkładniki:100 g cukru pudru5 łyżek wody200 g gorzkiej czekolady - posiekanej150 g masła4 duże jajka, żółtka i białka oddzielnieszczypta soliCzęść cukru (około 60g) i wodę podgrzać w garnku. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Podgrzewać na niewielkim ogniu i mieszać do dokładnego roztopienia i połączenia wszystkich składników. Powstanie błyszcząca czekoladowa masa.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Zmiksować z żółtkami. Do puszystej masy dodać masę czekoladową i delikatnie, dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. o średnicy 20cm. Pieczemy w kąpieli wodnej, dlatego tortownicę należy z wierzchu obłożyć dokładnie folią aluminiową. Włożyć tortownicę do większej blachy, do niej nalać wrzątku do 2/3 wysokości tortownicy z ciastem. Piec w temp. 180st. C przez około 30-35min.Wyciągnąć, po wystudzeniu chłodzić w lodówce.Smacznego:)