ßßß Cookit - przepis na Mus czekoladowy jak z francuskiej kawiarni

Mus czekoladowy jak z francuskiej kawiarni

nazwa

Wykonanie

tak przynajmniej twierdzi Eric Lanlard, autor książki „ Czekolada. Kuszące przepisy ”
Jest to wersja musu bez mąki. Autor sugeruje, że można zrobić wersję dla dorosłych i dodać niewielką ilość likieru lub koniaku.
Składniki :
250 g gorzkiej czekolady,
65 g masła,
6 jajek, białka oddzielone od żółtek,
szczypta soli
Wykonanie :
Czekoladę stopić z masłem w żaroodpornej miseczce, ustawionej nad garnkiem z ledwie gotującą się wodą.
Upewnić się, że dno miseczki nie dotyka wody. Wyjąć z garnka, dodać żółtka i ubić.
W dużej czystej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przełożyć czubatą łyżkę białek do czekolady i wymieszać. Dodać resztę białek i delikatnie zamieszać.
Przelać mus do naczynia deserowego, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 4 godziny.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=2329