Wykonanie
Eksperymentując z lekko zdrowszymi zamiennikami tradycyjnych ciast i
ciasteczek dochodzę do wniosku, że
mąka wcale nie musi znajdować się na liście składników. Z powodzeniem można zastąpić ją zmielonymi
orzechami, które mimo że są dosyć kaloryczne to zawierają wartościowe tłuszcze i witaminy. Deser bez wyrzutów sumienia? Tak!Składniki:1,5 tabliczki
gorzkiej czekoladypół kostki
masłapół szklanki
cukru pudru2
jajka1/4 łyżeczki pasty waniliowej150 g
orzechów laskowychMasło i
czekoladę połamaną na mniejsze kawałeczki rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Dorzucamy garść całych
orzechów, większość jednak mielimy w blenderze i dodajemy do czekoladowej masy. Dorzucamy
jaja,
cukier oraz
wanilię, całość dokładnie mieszamy ze sobą, resztkami sił powstrzymując się, żeby nie wyjeść wszystkiego z miski - ciasto jeszcze przed włożeniem do piekarnika pachnie obezwładniająco :)Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Wcinamy jeszcze ciepłe ze szklanką
mleka. Koniecznie.
Lekko jesienna piosenka, która mimo że ma już swoje lata to tekst bardziej aktualny teraz niż wtedy. Mimo dosyć smutnej puenty - piękna :)