Wykonanie
![](/Data/Images/samazlodycz.blogspot.com\2014_slash_08_slash_troche-zdrowsze-brownie/l/538098640.JPG)
Eksperymentując z lekko zdrowszymi zamiennikami tradycyjnych ciast i
ciasteczek dochodzę do wniosku, że
mąka wcale nie musi znajdować się na liście składników. Z powodzeniem można zastąpić ją zmielonymi
orzechami, które mimo że są dosyć kaloryczne to zawierają wartościowe tłuszcze i witaminy. Deser bez wyrzutów sumienia? Tak!Składniki:1,5 tabliczki
gorzkiej czekoladypół kostki
masłapół szklanki
cukru pudru2
jajka1/4 łyżeczki pasty waniliowej150 g
orzechów laskowychMasło i
czekoladę połamaną na mniejsze kawałeczki rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Dorzucamy garść całych
orzechów, większość jednak mielimy w blenderze i dodajemy do czekoladowej masy. Dorzucamy
jaja,
cukier oraz
wanilię, całość dokładnie mieszamy ze sobą, resztkami sił powstrzymując się, żeby nie wyjeść wszystkiego z miski - ciasto jeszcze przed włożeniem do piekarnika pachnie obezwładniająco :)Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Wcinamy jeszcze ciepłe ze szklanką
mleka. Koniecznie.
![](/Data/Images/samazlodycz.blogspot.com\2014_slash_08_slash_troche-zdrowsze-brownie/l/2136458137.JPG)
![](/Data/Images/samazlodycz.blogspot.com\2014_slash_08_slash_troche-zdrowsze-brownie/l/1397026966.JPG)
Lekko jesienna piosenka, która mimo że ma już swoje lata to tekst bardziej aktualny teraz niż wtedy. Mimo dosyć smutnej puenty - piękna :)