Wykonanie
To już ostatni świąteczny przepis w tym roku. Czyżby mało, hmmm… polski? Nie do końca, choć nazwa może zmylić.
Ryba po grecku, ale że wegańska? ! Tak! I pewnie dobrze już Wam znana. Na moim wigilijnym
stole ‚ryba’ po grecku w postaci
selera w roli głównej pojawiła się dopiero rok temu, a wcześniej ani
ryba ani seleryba po grecku nie gościła u nas na święta. W każdym razie, przepis ten podbił niejedno podniebienie w mojej rodzinie, więc teraz już nie może zbraknąć tego dania. W tym roku zamiast tradycyjnie smażyć selerybę upiekłam ją w piekarniku, a na koniec, jak zawsze, otuliłam warzywami w
pomidorowych klimatach. Nie ma to jak
koncentrat pomidorowyInspirowałam się przepisem niezastąpionej Marty z Jadłonomii, jednak trochę zmian wprowadziłam i dzielę się dziś z
Wami moim pomysłem – możecie przygotować ją też na Sylwestra czy Nowy Rok!
seleryba po greckugreek style
celery a’la fishSkładniki:
seleryba1 kg
selera2 litry
wody2 liście
nori + ok. 5 do obwijania2 łyżki
sosu sojowego4
liście laurowe2
ziela angielskie1-2 ziarenka
kolendrysól morskapieprzok. 1/4-1/2 szklanki
niesłodzonego mleka sojowegomąka ryżowa do obtoczenia
Wodę zagotować razem z
nori,
sosem sojowym i
przyprawami.
Selera obrać i pokroić w okrągłe plastry, a następnie na pół. Gotować w „bulionie” z
nori aż będzie miękki ok. 15-25 min. w zależności od grubości i wielkości plastrów. Gdy
seler się ugotuje wyłowić go i lekko przestudzić. Następnie doprawić
solą oraz
pieprzem. Liście
nori pokroić w długie paski. Każdy kawałek
selera obwinąć paskiem
glona nori, moczyć w
mleku, a następnie obtaczać w
mące ryżowej. Piec na papierze do pieczenia do zezłocenia lub smażyć na
oleju ryżowym z obu stron.warzywa po grecku :
cebulabiała i jasnozielona część
pora1/2 kg
marchewki200g
pietruszki3
ziela angielskie3
liście lauroweszczypta
chilliolej ryżowysól morskapieprz1-2 szklanki
wody4-5 łyżek
koncentratu pomidorowegoCebulę pokroić w kostkę, a
por w talarki. Rozgrzać
olej, dodać
przyprawy i podsmażać z
cebulą oraz
porem do zeszklenia.
Marchew oraz
pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Dodać je do
cebuli i
pora ze szczyptą
chilli orz
soli. Podsmażać ok 10 min. Zalać 2 szklankami
wody. Dusić aż będą miękkie. Na koniec dodać
koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku.Połowę warzyw wyłożyć do dowolnego naczynia. Na to położyć selerybę, a na koniec przykryć ją resztą warzyw. Ostudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Można zrobić więcej warstw, wszystko zależy od wielkości naczynia.Smacznego!I tym sposobem kończę świąteczne wpisy choć pewnie jeszcze
przyprawa piernikowa będzie towarzyszyć mi całą zimę, bo niestety śnieg za oknem się nie pojawia – w Polsce, a tym bardziej w Anglii. Miłego popołudnia!