Wykonanie

W sezonie
pomidorowym zrobiłam parę słoiczków sosu z pieczonych
pomidorów, teraz nadeszła
pora, żeby wykorzystać jeden :). Pulpety możemy podać z
makaronem, tak jak to zrobiłam ja, ale równie dobrze może to być
pure z
ziemniaków,
ryż ugotowany na sypko czy też któraś z
kasz. Sosu nie zagęszczam
mąką, według mnie jest wystarczający gęsty.Składniki:500 g
łopatki wieprzowej1
jajosólpieprzNa sos:ok. 500 ml sosu z pieczonych
pomidorów1
cebula1 łyżka suszonych
płatków papryki1 łyżeczka
pieprzy cayenne1 łyżeczka
soliszczypta
cukru1 łyżeczka mielonego
czosnku1 łyżeczka mielonej
paprykiolej do smażenia
mąka do obtoczenia pulpetów

Wykonanie:
Łopatkę mielimy. W misce dokładnie mieszamy
mielone mięso, odrobinę
soli,
pieprzu,
jajko i 2-3 łyżki zimnej
wody.
Mięso powinno być kleiste. Następnie formujemy z niego niewielkie klopsiki, które obtaczamy w
mące i smażymy na patelni na rozgrzanym
oleju, do lekkiego zrumienienia. Podsmażone klopsiki przekładamy do płaskiego rondla, a na patelni z kolei podsmażamy pokrojoną w piórka
cebulę.Do podsmażonych pulpetów dodajemy
sos pomidorowy, podsmażoną
cebulę i wszystkie
przyprawy. Pulpety dusimy na małym ogniu około 30 minut.