Wykonanie

Prawdziwy węgierski bogracz jest przygotowywany z
wołowiny. Ja proponuję tańszą wersję i
powiem nawet smaczniejszą z
mięsa wieprzowego. Nie dość, że taniej to jeszcze znacznie szybciej. Najlepiej smakuje z pajdą ( albo dwoma ) świeżego
chleba :) Polecam :)Składniki-
łopatka wieprzowa 1,40 kg.-
cebula 1 szt. duża ( lub 2 mniejsze )-
papryka 3 szt.( zielona + dwie czerwone )-
pomidory 4 szt.-
ziemniaki 4 szt.-
papryka mielona słodka-
papryka mielona ostra-
kminek mielony-
sól,
pieprz, ( ew.domowa
wegeta )-
czosnek 2 duże ząbki-
majeranek-
cebulka w kostce 1 szt.-
sos sojowy ciemny-
olej na lane kluseczki:-
jajko-
mąka-
wodaWykonanie
Mięso oczyszczam, odkrawam zbędne błonki i tłuszczyk. Kroję w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewam odrobinę
oleju i podsmażam
mięso do zrumienienia, dodaje do niego pokrojona w kosteczkę
cebulę, przeciśnięty przez praską
czosnek. Przyprawiam dużą ilością
majeranku,
kminku mielonego,
papryki słodkiej i ostrej. Chwilę duszę.
Mięso przekładam do większego garnka, dodaję do niego w kolejności: pokrojoną w większą kostkę
paprykę, sparzone, obrane i pokrojone w kostkę
pomidory. Kiedy
mięso i
papryka jest już prawie miękkie, dodaję pokrojone w kosteczkę, surowe
ziemniaki. Dolewam przegotowana gorącą
wodę, tyle aby przykryła
ziemniaki. Kiedy
ziemniaki są już prawie miękkie kosztuję i ponownie doprawiam
papryką ostrą i słodką,
kminkiem mielonym,
pieprzem,
cebulką w kostce i sporą łyżką
sosu sojowego. W małym garnuszku przygotowuje lane ciasto : wbijam
jajko solę go, dodaje ok.3-4 łyżki
mąki i trochę
wody, miksuję ( ma być bardzo gęste ). Ciasto nabieram na zwilżona małą łyżeczkę i wrzucam do gotującego się gulaszu. Powstają większe kluseczki. Po wrzuceniu kluseczek całośc gotuje na wolnym ogniu ok.3 minut. I danie jest gotowe.Smacznego :)