ßßß Cookit - przepis na Domowe leczo z parówkami

Domowe leczo z parówkami

nazwa

Wykonanie

Leczo jest potrawą węgierską, ale zadomowiło się również w kuchni polskiej (a także słowackiej, ukraińskiej i niemieckiej). Przepisów na leczo jest tyle, ile jego wielbicieli. Tutaj prezentuję prosty przepis na szybkie leczo z parówkami, choć oryginalne leczo jest warzywnym ragout, które podawane jest jako dodatek do mięs.
500 g cienkich parówek (najlepiej wiedeńskich)
500 g pieczarek
3 papryki (czerwone lub czerwone i żółte)
1 cebula
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 kostka rosołowa
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka cukru
sól, pieprz, pieprz Cayenne i wędzona papryka w proszku
3 łyżki oleju do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę.
Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski.
Pieczarki umyć i pokroić w ósemki.
Parówki pokroić w talarki grubości około pół centymetra.
Olej rozgrzać w garnku z grubym dnem, zeszklić cebulę i dodać paprykę. Podsmażać razem kilka minut i dodać pieczarki. Po kilku minutach dodać pomidory z puszki oraz wodę (około pół szklanki) i kostkę rosołową. Wszystko dusić na lekkim ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać przecier czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawić solą pieprzem, pieprzem Cayenne, cukrem oraz wędzoną papryką. Dodać pokrojone parówki i wszystko dusić jeszcze 10 minut.
Leczo świetnie nadaje się do mrożenia, najlepiej w przeznaczonych do tego woreczkach na Zipper.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/04/domowe-leczo-z-parowkami.html