Wykonanie
Leczo jest potrawą węgierską, ale zadomowiło się również w kuchni polskiej (a także słowackiej, ukraińskiej i niemieckiej). Przepisów na leczo jest tyle, ile jego wielbicieli. Tutaj prezentuję prosty przepis na szybkie leczo z
parówkami, choć oryginalne leczo jest warzywnym ragout, które podawane jest jako dodatek do
mięs.

500 g cienkich
parówek (najlepiej wiedeńskich)500 g
pieczarek3
papryki (czerwone lub czerwone i żółte)1
cebula1 puszka krojonych
pomidorów2 łyżki
przecieru pomidorowego1
kostka rosołowa2 ząbki
czosnku1 płaska łyżeczka
cukrusól,
pieprz,
pieprz Cayenne i wędzona
papryka w proszku3 łyżki
oleju do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę.
Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski.
Pieczarki umyć i pokroić w ósemki.
Parówki pokroić w talarki grubości około pół centymetra.
Olej rozgrzać w garnku z grubym dnem, zeszklić
cebulę i dodać
paprykę. Podsmażać razem kilka minut i dodać
pieczarki. Po kilku minutach dodać
pomidory z puszki oraz
wodę (około pół szklanki) i
kostkę rosołową. Wszystko dusić na lekkim ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać przecier
czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawić
solą pieprzem,
pieprzem Cayenne,
cukrem oraz wędzoną
papryką. Dodać pokrojone
parówki i wszystko dusić jeszcze 10 minut.

Leczo świetnie nadaje się do mrożenia, najlepiej w przeznaczonych do tego woreczkach na Zipper.