ßßß
500 g cienkich parówek (najlepiej wiedeńskich)500 g pieczarek3 papryki (czerwone lub czerwone i żółte)1 cebula1 puszka krojonych pomidorów2 łyżki przecieru pomidorowego1 kostka rosołowa2 ząbki czosnku1 płaska łyżeczka cukrusól, pieprz, pieprz Cayenne i wędzona papryka w proszku3 łyżki oleju do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę.Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski.Pieczarki umyć i pokroić w ósemki.Parówki pokroić w talarki grubości około pół centymetra.Olej rozgrzać w garnku z grubym dnem, zeszklić cebulę i dodać paprykę. Podsmażać razem kilka minut i dodać pieczarki. Po kilku minutach dodać pomidory z puszki oraz wodę (około pół szklanki) i kostkę rosołową. Wszystko dusić na lekkim ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać przecier czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawić solą pieprzem, pieprzem Cayenne, cukrem oraz wędzoną papryką. Dodać pokrojone parówki i wszystko dusić jeszcze 10 minut.
Leczo świetnie nadaje się do mrożenia, najlepiej w przeznaczonych do tego woreczkach na Zipper.