Wykonanie
Uwielbiam
pomidory ! Z odrobiną
soli lepsze są niż
jabłko. Dlatego też dbam bardzo, żeby moja zupa pomidorowa była prawdziwie pomidorowa. Nie wystarczają mi dwie łyżki koncentratu dodane do rosołu. Metodą prób i błędów opracowałam więc taką zupę, która mnie osobiście zadowala w 100%. W zimowe dni przenosi mnie pod krzaczek, z którego zwisają dorodne, czerwone, pachnące
pomidory.
Składniki:puszka
pomidorów1
czerwona papryka300 ml
przecieru pomidorowego500 ml rosołu warzywnego1
cebula3 ząbki
czosnku2 łyżeczki
papryki w proszku2 łyżeczki
cukru1 łyżka
olejusól i
pieprzDodatki:
śmietanagroszek ptysiowy
Przygotowanie:
Cebulę i
czosnek pokroić w kostkę i usmażyć na
oleju. Dodać do tego
paprykę w proszku oraz
cukier, i pokrojoną drobno
czerwoną paprykę. Dusić razem 3 minuty. Zalać wszystko
pomidorami z puszki, rosołem oraz
przecierem pomidorowym. Doprawić
solą,
pieprzem i gotować 10 minut. Zupę po ugotowaniu lekko zmiksować. Ja lubię aby zostało troszkę kawałków warzyw.Zachęcam do sprawdzenia czy zupa nie jest zbyt kwaśna. Jeśli tak, można jeszcze dodać do niej kolejną łyżeczkę
cukru.Ja dziś podałam zupę z łyżką
śmietany 18 % i
groszkiem ptysiowym, ale polecam również
śmietanę 30 % oraz grzanki z
czosnkiem.
Pomidorowego !