Wykonanie

Ciasto
marchewkowe już jakiś czas temu podbiło nasze
serca, choć nie
powiem, pierwszy raz piekłam je z małą niepewnością...
marchewka i ciasto ? Dzisiaj prezentuję ciasto
marchewkowe w wersji bogatszej, czyli przekładane krem. Tutaj kolejne zaskoczenie:
śmietankowy słony
serek jako masa do ciasta ? Nic bardziej mylnego, okazało się, że lekko słonawy
serek śmietankowy doskonale komponuje się z
ciastem.Jeśli do tej
pory nie próbowaliście jeszcze
marchewkowego ciasta, serdecznie zachęcam do upieczenia. Moim zdaniem to jedno z najlepszych ciast !Inspirowałam się przepisem z bloga Kwestia smaku, ale lekko go zmodyfikowałam.Składniki:Ciasto200 g
mąki1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka100 g
trzcinowego cukru75 g
cukru zwykłego150 g startej drobno
marchewki150 g
ananasa150 ml
oleju rzepakowego50 g wiórków koksowych1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki
kardamonu1/3 łyżeczki mielonych
goździkówPolewa100 g
serka śmietankowego30 g
masła50 g
cukru pudru
Wykonanie:
Jajka ucieramy z
cukrami na puszystą masę. Dolewamy powoli
olej cały czas miksując, a następnie startą
marchewkę,
wiórki kokosowe i
przyprawy.
Mąkę przesiewamy razem z
proszkiem do pieczenia i
sodą, dodajemy do ciasta i miksujemy. Na koniec wrzucamy pokrojony w kostkę
ananas, dokładnie mieszamy.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, ciasto wlewamy do małej foremki keksowej i pieczemy około 60-70 minut. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.Ciasto studzimy na kratce.W międzyczasie możemy przygotować polewę.
Cukier puder ucieramy z
masłem na puszystą masę,
potem dodajemy
serek i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Gdy ciasto już całkowicie wystygnie kroimy je wzdłuż na pół. Dół ciasta smarujemy połową polewy i przykrywamy
ciastem, lekko dociskając. Drugą częścią polewy smarujemy wierzch ciasta.