ßßß
Składniki : na foremkę z wyjmowanym dnem o średnicy około 18 cm300 g masła w temperaturze pokojowej,250 g jasnego cukru muscovado,3 łyżeczki ekstraktu waniliowego,5 jajek,3 łyżeczki proszku do pieczenia,1,5 łyżeczki cynamonu,1,5 łyżeczki mielonych goździków,3 łyżeczki mielonego kardamonu,1,5 łyżeczki mielonego imbiru,300 g mąki.Wykonanie :Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Do dużej miski włożyć masło i cukier, zmiksować na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy. Dodawać jajka – jedno po drugim dokładnie miksując po dodaniu kolejnych.W osobnej misce wymieszać proszek do pieczenia z mąką i przyprawami. Dodać do mieszanki maślanej. Zmiksować. Przelać do przygotowanej posamrowanej masłem foremki. Wierzch wyrównać łyżką.Piec w nagrzanym piekarniku około 50-60 minut. Włożony w środek drewniany patyczek powinien wyjść suchy.Ciasto smakuje najlepiej następnego dnia i nadaje się również do zamrażania.