Wykonanie
Ciasto
marchewkowe które już chyba każdy zna,doskonale smakuje w jesienny czas,wzbogaciłam go kremem które przypomina mi smaki dzieciństwa,wyszło pycha!

SkładnikiNa blachę o wym 24/28 cmCiasto:2 szklanki startej
marchewki5
jajek10 dag
cukru kryształu15 dag
cukru trzcinowego brązowego1 szklanka
oleju roślinnego2 szklanki
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
mieszanki przypraw korzennych-gałka,
kardamon,
cynamon,
goździki imbirKrem:1/2 litra
mleka5 łyżek
kaszy manny błyskawicznej5 łyżek
cukru2 łyżki soku z
pomarańczy150 g
masłaLukier:1
białko1 szklanka
cukru pudrupomarańczowy aromat do ciastzłoty krokantSposób przygotowania
Marchew obieramy myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach. Do miski wbijamy
jajka wsypujemy
cukry i mikserem ubijamy do białości,wlewamy
olej oraz dodajemy po łyżce
mąki wymieszanej z
korzennymi przyprawami sodą i
proszkiem do pieczenia aż do skończenia nie przerywając ucierania, na koniec dodać startą
marchew mieszać delikatnie do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temp 175 *c. Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce.Przekroić wzdłuż na połowę.Krem:
Mleko zagotować z
cukrem wsypać
mannę i cały czas mieszając gotować 2-3 minuty,wystudzić.
Masło utrzeć na puch wlać sok z
pomarańczy dodawać po łyżce zimnego budyniu z
manny i zrobić krem.Przełożyć ciasto.
Lukier:
Białko jaja ubić na sztywną pianę wsypać
cukier puder oraz dodać kroplę
aromatu pomarańczowego,zmiksować gotowym lukrem polać ciasto,posypać złotym krokantem.