ßßß
Ubolewam nad tym, że nie mam dostępu do dyni przez okrągły rok. To znaczy, na jesień pakuję w słoiczki puree dyniowe, część dyni pokrojonej w kostkę odkładam do zamrażalnika, ale i tak są to zapasy, które ledwie wystarczą do wiosny. Co zatem zrobić, kiedy marzy się nam wilgotne (nawet pomimo bezglutenowości), lekko pomarańczowe ciasto? Użyć w zastępstwie marchewki, której mamy pod dostatkiem przez cały rok ;) Jest może nieco bardziej charakterystyczna w smaku (co i tak raczej zginie w cieście), ale poza tym łatwo ją ugotować i zblendować na puree o idealnej gęstości - co nie zawsze się uda przy dyni, kiedy trafimy na niezbyt dobrą odmianę. Jednymi z moich ulubionych ciastek wszech czasów, są miękkie ciasteczka dyniowe, więc to one jako pierwsze przeszły marchewkową rewolucję. Nie mogę przysiąc, bo nie miałam obydwu wersji jednocześnie na talerzu, ale podejrzewam, że ciastka z marchwi i dyni wyszły do siebie bardzo podobne, nie tylko z wyglądu. Tak więc, jak dla mnie - sukces! Struktura jak zwykle lekka, biszkoptowa, ale z kruchą skórką. Część ciasteczek przełożyłam najprościej jak się da, ulubionym, gładkim serkiem z wiaderka i szczerze polecam to połączenie. Takie duże ciastko z powodzeniem może zastąpić kawałek powszechnie lubianego i znanego ciasta marchewkowego.Składniki (na ok. 30 ciastek):120 g roztopionego masła1 szklanka puree z gotowanej marchewki*1 szklanka cukru1 jajkoszczypta soli1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu i 1/2 łyżeczki imbiru (lub inne przyprawy korzenne, wedle uznania)2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (bezglutenowcy: 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej lub gryczanej, 1/2 kukurydzianej, 1/2 ziemniaczanej) + mąka do oprószenia dłoniDo podania:cukier puder wymieszany z cynamonemtwaróg sernikowy* Najpierw przygotować puree marchewkowe. 2-3 duże marchewki umyć, obrać i pokroić na kawałki. Gotować w wodzie tak długo, aż zmiękną. Odcedzić, lekko przestudzić i zblendować na gładkie puree.Przestudzone, płynne masło zmiksować z puree, cukrem i jajkiem. Sól, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy i mąkę wymieszać w misce, a następnie stopniowo dodawać do płynnych składników. Można wymieszać ciasto łyżką, lub mikserem na najniższych obrotach. Oprószyć dłonie i łyżkę mąką i nabierać porcje ciasta (będzie się lepić). Formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i przekładać na blachę (ok. 9-10 sztuk na raz, w odstępach). Piec przez ok. 15-20 minut w temperaturze 175 º C. Wystudzić na kratce. Podawać oprószone cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu, można też sklejać ciastka twarożkiem.Smacznego!
