Wykonanie
Marchewkowe Muffiny - u góry chrupiąca skorupka, pyszne, słodkie....mmm place lizać.Zainspirowała mnie Dusia :)część babeczek specjalnie zrobiłam dokładnie wg jej przepisu, a drugą część troszkę zmodyfikowałam (bo tak!)



Składniki:2
marchewki1,5 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukryłyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody3/4 szklanki
olejupół łyżeczki
soli Prymat3
jajkałyżeczka płaska
cynamonułyżeczka
cukru waniliowegoKrem:150g
masła3-4 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki
serka śmietankowego Danio


Wykonanie:
Marchew obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Wsypuję do miski. Dodaję
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sól,
sodę i
cukier waniliowy. Wstępnie mieszam a następnie dodaję
jaja,
olej,
cynamon i mieszam całość łyżką. Nawet nie brudzę miksera - raz dwa
miesza się zwyczajnie łyżką. Nalewam do papierowych foremek i piekę w rozgrzanym piekarniku ok 20-25 minut w temp 180C aż się pięknie zarumienią. Po upieczeniu lekko studzę Krem:
masło - dość miękkie, lekko rozpuszczam w mikrofalówce wlewam do miksera i dodaję stopniowo
cukier puder. Miksuję na pełnych obrotach, dodaję
serek i ciągle po trochu dodaję
cukier puder. Powstałą masa musi być dość gęsta.Gotową masę nakładam na babeczki.Część masy można pofarbować np na niebiesko
barwnikiem spożywczym.
