Wykonanie
Dzisiaj coś co bardzo lubimy, a nawet dwie rzeczy, które bardzo lubimy: zupa i
ryby. Jeżeli o mnie chodzi, to mógłbym jeść zupy i
ryby na okrągło, to moje dwie ulubione rzeczy.
Madzia ani do jednego, ani do drugiego tak entuzjastycznie jak ja nie podchodzi, ale powoli się przekonuje, Więc jest dobrze. Dzisiaj postanowiliśmy więc połączyć obie te rzeczy o zrobiliśmy pyszną, esencjonalną zupę
rybną. Mistrzostwo świata, musimy takie rzeczy robić częściej!A przepis na tę zupę podpatrzyliśmy w książce o rybach, którą możecie zdobyć w Lidlu (do czego zresztą zachęcamy). O samej książce i o tym jak ją zdobyć pisaliśmy TUTAJ . Książka jest cudna i
mieć ją po prostu trzeba. A żeby Was nieco zachęcić to przedstawiamy przepis autorstwa Doroty Wellman. I pamiętajcie:
ryby są tak proste w obróbce, że naprawdę powinniście jeść je zdecydowanie częściej.400 g filetów z dowolnej
ryby słodkowodnej (np. jesiotra,
pstrąga,
szczupaka), umytych1 średnia
cebula, pokrojona w piórka1
czerwona papryka, pokrojona w paseczki
oliwa z oliwek1/2
papryczki chili, posiekanej1/2 szklanki białego
wytrawnego wina lub
bulionu warzywnego1 puszka (400 g)
pomidorów pelati1 puszka (400 ml)
mleczka kokosowego2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 szklanka
wody4 średnie
ziemniaki, obrane, pokrojone w niezbyt dużą kostkę
sólpieprzcukier1/2 pęczka
kolendry, posiekanegoUmyte filety z ryb dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy na kawałki.Pokrojoną
cebulę i
paprykę przesmażamy na
oliwie z oliwek, następnie dodajemy pokrojoną
papryczkę chili. Całość smażymy razem przez chwilę, następnie dajemy białe
wytrawne wino lub
bulion, odparowujemy.Zawartość patelni przelewamy do dużego rondla, dodajemy
pomidory z puszki,
mleczko kokosowe,
koncentrat pomidorowy i
wodę. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone
ziemniaki i całość gotujemy jeszcze około 10 minut (
ziemniaki muszą zrobić się miękkie). Zupę doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem.Na sam koniec do zupy wkładamy kawałki filetów z ryb i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 4-5 minut (nie mieszamy, aby nie uszkodzić filetów!).Gotową zupę nalewamy na talerze, dekorujemy posiekaną
kolendrą.Smacznego!