Wykonanie
            
Dzisiaj coś co bardzo lubimy, a nawet dwie rzeczy, które bardzo lubimy: zupa i 
ryby. Jeżeli o mnie chodzi, to mógłbym jeść zupy i 
ryby na okrągło, to moje dwie ulubione rzeczy. 
Madzia ani do jednego, ani do drugiego tak entuzjastycznie jak ja nie podchodzi, ale powoli się przekonuje, Więc jest dobrze. Dzisiaj postanowiliśmy więc połączyć obie te rzeczy o zrobiliśmy pyszną, esencjonalną zupę 
rybną. Mistrzostwo świata, musimy takie rzeczy robić częściej!A przepis na tę zupę podpatrzyliśmy w książce o rybach, którą możecie zdobyć w Lidlu (do czego zresztą zachęcamy). O samej książce i o tym jak ją zdobyć pisaliśmy TUTAJ . Książka jest cudna i 
mieć ją po prostu trzeba. A żeby Was nieco zachęcić to przedstawiamy przepis autorstwa Doroty Wellman. I pamiętajcie: 
ryby są tak proste w obróbce, że naprawdę powinniście jeść je zdecydowanie częściej.400 g filetów z dowolnej 
ryby słodkowodnej (np. jesiotra, 
pstrąga, 
szczupaka), umytych1 średnia 
cebula, pokrojona w piórka1 
czerwona papryka, pokrojona w paseczki
oliwa z oliwek1/2 
papryczki chili, posiekanej1/2 szklanki białego 
wytrawnego wina lub 
bulionu warzywnego1 puszka (400 g) 
pomidorów pelati1 puszka (400 ml) 
mleczka kokosowego2 łyżki 
koncentratu pomidorowego1 szklanka 
wody4 średnie 
ziemniaki, obrane, pokrojone w niezbyt dużą kostkę
sólpieprzcukier1/2 pęczka 
kolendry, posiekanegoUmyte filety z ryb dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy na kawałki.Pokrojoną 
cebulę i 
paprykę przesmażamy na 
oliwie z oliwek, następnie dodajemy pokrojoną 
papryczkę chili. Całość smażymy razem przez chwilę, następnie dajemy białe 
wytrawne wino lub 
bulion, odparowujemy.Zawartość patelni przelewamy do dużego rondla, dodajemy 
pomidory z puszki, 
mleczko kokosowe, 
koncentrat pomidorowy i 
wodę. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone 
ziemniaki i całość gotujemy jeszcze około 10 minut (
ziemniaki muszą zrobić się miękkie). Zupę doprawiamy do smaku 
solą, 
pieprzem i 
cukrem.Na sam koniec do zupy wkładamy kawałki filetów z ryb i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 4-5 minut (nie mieszamy, aby nie uszkodzić filetów!).Gotową zupę nalewamy na talerze, dekorujemy posiekaną 
kolendrą.Smacznego!
