ßßß



Opis : Botwinka to zupa z młodych liści i korzenia buraka ćwikłowego. Jest to moja ulubiona letnia zupa. Dzięki darom ogrodu, możemy latem rozkoszować się jej smakiem.Zupy z botwinki nigdy nie gotuję w małej ilości, ponieważ czekam na nią cały rok i po tak długim czasie oczekiwania, ta zupa zawsze zostaje ugotowana w moim największym garnku. Gdy jest już gotowa, nie mogę powstrzymać się od jej jak najszybszego skosztowania i gdy już zacznę, to nigdy nie kończy się na jednej porcji. A na której to już zostawię dla siebie :)Dzieci z reguły wybierają z niej tą pyszną zieleninę, bez której nie powstałaby ta zupa, a dorośli właśnie za to ją uwielbiają.Szczerze polecam.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własny i rodzinnyIlość : wyszło mi 4 , 5 l zupySkładniki :2 l wodyporcja mięsa na zupę (np. 1 noga z kurczaka/większa kość wieprzowa lub wołowa)3 liście laurowe5 ziarenek ziela angielskiego600 g botwinki (takiej z większymi burakami)2 średnie marchewki2 średnie pietruszki lub 1 średnia pietruszka i kawałek selera o podobnej wielkości jak pietruszka4 średnie ziemniaki200 ml wody4 łyżki mąki pszennej6-8 łyżek śmietany 12%sólpieprz dla wzmocnienia smaku: koncentrat buraczany (używam domowego z zalewy po buraczkach), ocet, sok z cytryny/kwas cytrynowy, cukierSkładniki Dodatkowe (opcjonalnie):1. jajko ugotowane na twardo na 1. porcję zupypęczek świeżego kopruPrzygotowanie :Do garnka wlać wodę.Dodać porcję mięsa.Wrzucić liście laurowe i ziela angielskie.Doprowadzić do zagotowania na średnim płomieniu.Gotować 10 min. pod przykryciem.Dodać marchewkę pokrojoną w kostkę.Dodać pietruszkę pokrojoną w kostkę.Z botwinki odkroić buraki, odciąć im ogonki i wyrzucić je.Buraki pokroić w kostkę i dodać do zupy.Gotować pod przykryciem do średniej miękkości warzyw.Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.Gotować pod przykryciem do momentu, kiedy warzywa będą prawie całkowicie miękkie.Dodać łodygi i liście botwinki pokrojone w kostkę.Gotować pod przykryciem do miękkości wszystkich warzyw.W między czasie w 200. ml wody rozmieszać mąkę, a następnie śmietanę.Wlać pod koniec gotowania do zupy.Dolać tyle wody, aby odpowiadała nam konsystencja zupy (stosunek bulionu do warzyw).Zagotować ponownie.Odstawić z płomienia.Doprawić solą i pieprzem.Doprawić do smaku koncentratem buraczanym (można pominąć koncentrat buraczany i zastosować wszystkie pozostałe składniki), octem, sokiem z cytryny i cukrem. Należy pamiętać o tym, żeby nie przesadzić w intensywności smaku, ponieważ jest to Botwinka, a nie Barszcz ukraiński, więc smak powinien być w miarę łagodny.Podawać na ciepło (ja czasami jem nawet taką ostałą zupę :) ) solo lub z posiekanym koprem, z połówkami jajka.