ßßß Cookit - przepis na Botwinka

Botwinka

nazwa

Wykonanie

Opis : Botwinka to zupa z młodych liści i korzenia buraka ćwikłowego. Jest to moja ulubiona letnia zupa. Dzięki darom ogrodu, możemy latem rozkoszować się jej smakiem.
Zupy z botwinki nigdy nie gotuję w małej ilości, ponieważ czekam na nią cały rok i po tak długim czasie oczekiwania, ta zupa zawsze zostaje ugotowana w moim największym garnku. Gdy jest już gotowa, nie mogę powstrzymać się od jej jak najszybszego skosztowania i gdy już zacznę, to nigdy nie kończy się na jednej porcji. A na której to już zostawię dla siebie :)
Dzieci z reguły wybierają z niej tą pyszną zieleninę, bez której nie powstałaby ta zupa, a dorośli właśnie za to ją uwielbiają.
Szczerze polecam.
Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własny i rodzinny
Ilość : wyszło mi 4 , 5 l zupy
Składniki :
2 l wody
porcja mięsa na zupę (np. 1 noga z kurczaka/większa kość wieprzowa lub wołowa)
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
600 g botwinki (takiej z większymi burakami)
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki lub 1 średnia pietruszka i kawałek selera o podobnej wielkości jak pietruszka
4 średnie ziemniaki
200 ml wody
4 łyżki mąki pszennej
6-8 łyżek śmietany 12%
sól
pieprz dla wzmocnienia smaku: koncentrat buraczany (używam domowego z zalewy po buraczkach), ocet, sok z cytryny/kwas cytrynowy, cukier
Składniki Dodatkowe (opcjonalnie):
1. jajko ugotowane na twardo na 1. porcję zupy
pęczek świeżego kopru
Przygotowanie :
Do garnka wlać wodę.
Dodać porcję mięsa.
Wrzucić liście laurowe i ziela angielskie.
Doprowadzić do zagotowania na średnim płomieniu.
Gotować 10 min. pod przykryciem.
Dodać marchewkę pokrojoną w kostkę.
Dodać pietruszkę pokrojoną w kostkę.
Z botwinki odkroić buraki, odciąć im ogonki i wyrzucić je.
Buraki pokroić w kostkę i dodać do zupy.
Gotować pod przykryciem do średniej miękkości warzyw.
Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gotować pod przykryciem do momentu, kiedy warzywa będą prawie całkowicie miękkie.
Dodać łodygi i liście botwinki pokrojone w kostkę.
Gotować pod przykryciem do miękkości wszystkich warzyw.
W między czasie w 200. ml wody rozmieszać mąkę, a następnie śmietanę.
Wlać pod koniec gotowania do zupy.
Dolać tyle wody, aby odpowiadała nam konsystencja zupy (stosunek bulionu do warzyw).
Zagotować ponownie.
Odstawić z płomienia.
Doprawić solą i pieprzem.
Doprawić do smaku koncentratem buraczanym (można pominąć koncentrat buraczany i zastosować wszystkie pozostałe składniki), octem, sokiem z cytryny i cukrem. Należy pamiętać o tym, żeby nie przesadzić w intensywności smaku, ponieważ jest to Botwinka, a nie Barszcz ukraiński, więc smak powinien być w miarę łagodny.
Podawać na ciepło (ja czasami jem nawet taką ostałą zupę :) ) solo lub z posiekanym koprem, z połówkami jajka.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/06/botwinka.html