Wykonanie




Opis :
Botwinka to zupa z
młodych liści i korzenia
buraka ćwikłowego. Jest to moja ulubiona letnia zupa. Dzięki darom ogrodu, możemy latem rozkoszować się jej smakiem.Zupy z
botwinki nigdy nie gotuję w małej ilości, ponieważ czekam na nią cały rok i po tak długim czasie oczekiwania, ta zupa zawsze zostaje ugotowana w moim największym garnku. Gdy jest już gotowa, nie
mogę powstrzymać się od jej jak najszybszego skosztowania i gdy już zacznę, to nigdy nie kończy się na jednej porcji. A na której to już zostawię dla siebie :)Dzieci z reguły wybierają z niej tą pyszną
zieleninę, bez której nie powstałaby ta zupa, a dorośli właśnie za to ją uwielbiają.Szczerze polecam.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własny i rodzinnyIlość : wyszło mi 4 , 5 l zupySkładniki :2 l
wodyporcja
mięsa na zupę (np. 1 noga z kurczaka/większa kość wieprzowa lub wołowa)3
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiego600 g
botwinki (takiej z większymi
burakami)2 średnie
marchewki2 średnie
pietruszki lub 1 średnia
pietruszka i kawałek
selera o podobnej wielkości jak
pietruszka4 średnie
ziemniaki200 ml
wody4 łyżki
mąki pszennej6-8 łyżek
śmietany 12%sólpieprz dla wzmocnienia smaku: koncentrat buraczany (używam domowego z zalewy po buraczkach),
ocet, sok z cytryny/kwas
cytrynowy,
cukierSkładniki Dodatkowe (opcjonalnie):1.
jajko ugotowane na twardo na 1. porcję zupypęczek świeżego
kopruPrzygotowanie :Do garnka wlać
wodę.Dodać porcję
mięsa.Wrzucić
liście laurowe i
ziela angielskie.Doprowadzić do zagotowania na średnim płomieniu.Gotować 10 min. pod przykryciem.Dodać
marchewkę pokrojoną w kostkę.Dodać
pietruszkę pokrojoną w kostkę.Z
botwinki odkroić
buraki, odciąć im ogonki i wyrzucić je.
Buraki pokroić w kostkę i dodać do zupy.Gotować pod przykryciem do średniej miękkości warzyw.Dodać
ziemniaki pokrojone w kostkę.Gotować pod przykryciem do momentu, kiedy warzywa będą prawie całkowicie miękkie.Dodać łodygi i liście
botwinki pokrojone w kostkę.Gotować pod przykryciem do miękkości wszystkich warzyw.W
między czasie w 200. ml
wody rozmieszać
mąkę, a następnie
śmietanę.Wlać pod koniec gotowania do zupy.Dolać tyle
wody, aby odpowiadała nam konsystencja zupy (stosunek
bulionu do warzyw).Zagotować ponownie.Odstawić z płomienia.Doprawić
solą i
pieprzem.Doprawić do smaku koncentratem buraczanym (można pominąć koncentrat buraczany i zastosować wszystkie pozostałe składniki),
octem,
sokiem z cytryny i
cukrem. Należy pamiętać o tym, żeby nie przesadzić w intensywności smaku, ponieważ jest to
Botwinka, a nie Barszcz ukraiński, więc smak powinien być w miarę łagodny.Podawać na ciepło (ja czasami jem nawet taką ostałą zupę :) )
solo lub z posiekanym
koprem, z połówkami
jajka.