ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka warzywna z serem

Zapiekanka warzywna z serem

nazwa

Wykonanie

29 kwietnia, 2014 by Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Dziś prosty i szybki przepis na pachnącą zapiekankę warzywną.
1 duża cukinia
1 średni bakłażan
2-3 pomidory
2-3 średnie cebule
4 ząbki czosnku
100-150 g startego sera
oliwa z oliwek
sól, pieprz, rozmaryn, czarnuszka, suszone pomidory w kawałkach, oregano
Cukinię, pomidory, bakłażana i cebulę myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki o grubości około 3 mm. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, po czym układamy w nim naprzemiennie plastry warzyw, co jakiś czas przesypując je solą i przyprawami. Na koniec po całości posypujemy zapiekankę posiekanym czosnkiem i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Zapiekankę pieczemy przez 40 minut w temperaturze 150 stopni, następnie dorzucamy starty ser i pieczemy kolejne 10-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Podobne wpisy
Białe szparagi z bakłażanem i cukinią
Pasta z bakłażana, cukinii, rukoli, czosnku i natki pietruszki
Zapiekanka ze szparagami z szynką sezonowaną
Orzo ze szparagami
Pieczone warzywa z owczym serem i pastą z oliwek
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/zapiekanka-warzywna-z-serem