Wykonanie
29 kwietnia, 2014 by Magdalena Tomaszewska-BolałekDziś prosty i szybki przepis na pachnącą zapiekankę warzywną.1 duża
cukinia1 średni
bakłażan2-3
pomidory2-3 średnie
cebule4 ząbki
czosnku100-150 g
startego seraoliwa z oliweksól,
pieprz,
rozmaryn,
czarnuszka,
suszone pomidory w kawałkach,
oreganoCukinię,
pomidory,
bakłażana i
cebulę myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki o grubości około 3 mm. Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą, po czym układamy w nim naprzemiennie plastry warzyw, co jakiś czas przesypując je
solą i
przyprawami. Na koniec po całości posypujemy zapiekankę posiekanym
czosnkiem i skrapiamy odrobiną
oliwy z oliwek. Zapiekankę pieczemy przez 40 minut w temperaturze 150 stopni, następnie dorzucamy
starty ser i pieczemy kolejne 10-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Podobne wpisyBiałe
szparagi z
bakłażanem i
cukiniąPasta z
bakłażana,
cukinii,
rukoli,
czosnku i
natki pietruszkiZapiekanka ze
szparagami z
szynką sezonowanąOrzo ze
szparagamiPieczone warzywa z
owczym serem i pastą z
oliwek