Wykonanie
Ostatnio przeglądając szafki kuchenne znalazłam opakowanie
grochu . Patrząc na okrągłe ziarna zdałam sobie sprawę, że zupy grochowej nie
jadłam od ponad dwóch lat. W ruch poszły noże, garnki i następnego dnia na obiad była wariacja na temat tej zupy. Smaczna,ale bardzo daleka od tradycyjnej wersji.2000 ml
wody500 g
grochu500 g
piersi z kurczaka3 średnie
ziemniaki3 średnie
marchewki2
pietruszki1
seler1
por1
cebula2 łyżki tłuszczu z pieczeni
sól,
pieprz,
majeranek,
kminek,
tymianekGroch zalewamy
wodą i moczymy przez noc. Następnego dnia do garnka wlewamy
wodę, wrzucamy
groch,
przyprawy i warzywa (
seler cały,
por pokrojony na trzy kawałki,
marchew i
pietruszka w plasterki lub półksiężyce,
ziemniaki oraz
cebula w kostkę). Na patelni na tłuszczu z pieczeni smażymy
kurczaka pokrojonego w kostkę po czym dodajemy go do zupy. Całość gotujemy około 70-80 minut. Podajemy z
pieczywem.
