Wykonanie
Jeszcze wprawdzie nie sezon na pachnące
pomidory, ale skusiłam się na zrobienie domowego
sosu pomidorowego. Jest to bardzo łatwe, a stanowi miłą odmianę w codziennym jadłospisie. Wiosną i latem mamy duży wybór produktów, dzięki
czemu możemy tworzyć przeróżne kombinacje smakowe.
Sos pomidorowy dobrze komponuje z
rybą,
kurczakiem,
rukolą,
kukurydzą,
fasolą czy
cukinią.200 g
makaronu2
cebule4
pomidory150 g
pieczarek3 ząbki
czosnkuszczypiorek,
ser do posypania
estragon,
sól,
pieprzCebulę oraz
czosnek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (na
oliwę z oliwek). Smażymy 3-4 minuty, po czym dodajemy pokrojone w plasterki
pieczarki. Smażymy przez kolejne 3-4 minuty. W międzyczasie gotujemy
makaron i polewamy umyte, nacięte
pomidory gorącą
wodą.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię. Smażymy aż zrobią się miękkie. Przy pomocy widelca rozgniatamy je tworząc pastę. Pastę doprawiamy
estragonem,
solą i
pieprzem. Ugotowany
makaron łączymy z sosem, dobrze mieszamy. Podajemy posypane
serem oraz
szczypiorkiem.