Wykonanie
Kuchnia indyjska nie istniałaby bez
przetworów mlecznych, które dostarczają mieszkańcom subkontynentu niezbędnych składników odżywczych. Oczyszczone
masło,
sery domowej roboty,
mleko czy wreszcie
jogurt to składniki codziennej diety Indusów. Same w sobie często stanowią pokarm, mogą być również używane, by wyczarować przeróżne kulinarne specjały, z których słyną kuchnie indyjskie.
Jogurt jest znany człowiekowi już od dawna. Poza Indiami jest bardzo popularny na Bałkanach i w krajach byłego Związku Radzieckiego. Jego pozytywny wpływ na organizm człowieka odkrył Ilja Miecznikow, rosyjski mikrobiolog, zdobywca Nagrody Nobla z medycyny w 1908 roku, który wywnioskował, że
flora bakteryjna w produktach
mlecznych hamuje rozwój bakterii gnilnych w jelitach. Ponadto zawiera dużo
białka, witamin z grupy B, wapnia oraz
soli mineralnych. W Indiach dużą rolę odgrywają jego właściwości antybiotyczne.
Jogurt bowiem pomaga w zwalczaniu niektórych ameb, paciorkowców oraz zarazków tyfusu. Stąd też od wieków był częstym składnikiem potraw. Informacje o jego medycznych właściwościach można już naleźć w Ajurwedzie – tradycyjnym systemie medycyny indyjskiej, którego początki sięgają pięciu tysięcy lat p.n.e.Sklepowy czy domowy?Przyzwyczailiśmy się do kupowania wszelkich niezbędnych do przygotowania jedzenia produktów w sklepach. Z jednej strony jest to bardzo wygodne. Oszczędzamy mnóstwo czasu, nie musimy trzymać w domu wyszukanych sprzętów ani masy składników. Z drugiej, jesteśmy skazani na ofertę producentów, którzy sprzedają nam gotowe jedzenie niekoniecznie spełniające wszystkie nasze wymagania. Dobrym pomysłem jest tradycyjny indyjski
jogurt – dahi . Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Będzie nam potrzebne 2 ½ litra
mleka, bakterie
jogurtowe lub 50 ml gotowego
jogurtu. Od czasu do czasu można kupić bakterie
jogurtowe w sklepach specjalistycznych. Jeśli nie możemy na nie trafić, to bez problemu możemy zastąpić je gotowym
jogurtem. Od niedawna można również nabyć w Polsce specjalne, elektryczne jogurtownice. To jednak nie jest niezbędne, bo
jogurt można przygotować w domu bez dodatkowych sprzętów. Pierwszym etapem jest przygotowanie
mleka. Należy je zagotować, a następnie ostudzić do temperatury ok. 45 stopni C.
Potem łączymy 50 ml gotowego
jogurtu ze szklanką
mleka, wlewamy z powrotem do garnka i dokładnie mieszamy. Następnie przykrywamy szczelnie garnek i okręcamy go materiałem (
mleko powinno utrzymać stałą temperaturę). Możemy również postawić garnek w ciepłym miejscu. Najlepiej robić to wieczorem.
Jogurt jest gotowy po 4-8 godzinach. Po tym czasie należy odstawić go do lodówki. Domowy
jogurt nadaje się do spożycia przez 3-5 dni. W chłodne dni do jego przygotowania może być potrzebne więcej zaczynu niż w ciepłe dni. Należy pamiętać o tym, by z przygotowanego przez nas
jogurtu odłożyć nieco na kolejny zaczyn.Dahi może być serwowany osobno, ale także może stanowić jeden ze składników potraw
indyjskich. Nadaje się również do dań kuchni fusion czy przygotowywania
polskich specjałów. Poniżej znajdują się trzy indyjskie przepisy do których można wykorzystać domowy
jogurt. Są to: dahi bhat (
ryż z
jogurtem) – potrawa popularna szczególnie w południowych Indiach,
kakri raita (
sałatka z
ogórków z
jogurtem) oraz shrikand (
jogurt z
szafranem).Składniki:350 gram
ryżu basmati1 łyżka
masła250 ml
jogurtu700 ml
wody2 łyżki
soli1 łyżka nasion czarnej
gorczycy1 łyżka
kopru włoskiego1 łyżka
imbiru2
papryczki chilliRyż dokładnie umyć, namoczyć przez około 15 minut, po czym dobrze odsączyć na sitku. W garnku rozgrzać
masło, dodać zboże oraz nasiona czarnej
gorczycy. Przykryć pokrywką. Kiedy nasiona
gorczycy przestaną strzelać, dodać nasiona
kopru,
imbir i posiekane drobno papryczki Całość smażyć, mieszając, aż ziarenka
ryżu staną się przezroczyste. Następnie zalać gorącą
wodą, przemieszać, przykryć przykrywką i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodać
jogurt i dokładnie wymieszać. Gotować do momentu, aż
ryż wchłonie cały
jogurt.
Kakri raita (
sałatka z
ogórków z
jogurtem)Składniki:2
ogórki (duże lub średnie)280 ml
jogurtu½ nasion
kminku½ łyżka
soli2 szczypty asafetydy1 łyżka
masłaOgórki zetrzeć na tarce o dużych otworach, odlać nadmiar
wody.
Kminek uprażyć na patelni na
maśle i zemleć. Starte
ogórki,
jogurt oraz
przyprawy wrzucić do miski i dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić.Shirkand (
jogurt z
szafranem)Składniki:1,4 l
jogurtu70 gram
cukru pudru¼ łyżki
szafranuOdsączyć
jogurt przez gazę (najlepiej zostawić go zawiniętego w gazę i zawieszonego nad miską na 4 godziny). Odsączony
jogurt wymieszać z
cukrem pudrem oraz
szafranem, po czym ubić trzepaczką. Podawać w temperaturze pokojowej albo schłodzony.Tekst ukazał się na Ugotuj.to.Podobne wpisy
Kakri raita – induska mizeriaJak
ryżem zasiał (część 2)Indyjska kuchnia wegetariańska
Curry maniaTikka
masala