ßßß
Podobnie jak na gruszki, przepis na ogórki pochodzi od mojej mamy. Produkcja jednak nasza wspólna. Warto mieć kilka słoików w zapasie. Przydają się do obiadu, jako składnik sałatek, jak również gulaszu i wielu ciekawych potraw.Ogórki kiszoneSkładniki na 1L słoikmałe ogórki gruntowe0,5 ząbka czosnkukoper10 ziarenek gorczycy3-4 liście dębu, wiśni lub porzeczki4 cm kawałek chrzanu4-5 ziarenek pieprzukawałeczek liścia laurowegozalewawoda1,5 łyżki soli niejodowanej! (na 1L wody)Sposób przygotowaniaKrok 1
Nałożyć ogórki do słoika 1L. Wrzucić przyprawy. Zagotować wodę z solą. Zalać ogórki. Zakręcić, uważając, aby gwint i zakrętka były suche.Krok 2Należy użyć soli niejodowanej, gdyż z jodowaną się psują.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 7.7/ 10 (6 votes cast)Ogórki kiszone, 7.77.7 out of 10 based on 6 ratingsPodobne wpisyPasta kanapkowa z wędzoną rybąOgórki małosolne teściowejOgórki w chiliOgórki w miodzie i musztardzie francuskiejSałatka z ogórków w curry