Wykonanie
Podobnie jak na
gruszki, przepis na
ogórki pochodzi od mojej mamy. Produkcja jednak nasza wspólna. Warto
mieć kilka słoików w zapasie. Przydają się do obiadu, jako składnik sałatek, jak również gulaszu i wielu ciekawych potraw.
Ogórki kiszoneSkładniki na 1L słoikmałe
ogórki gruntowe0,5 ząbka
czosnkukoper10 ziarenek
gorczycy3-4 liście dębu,
wiśni lub
porzeczki4 cm kawałek
chrzanu4-5 ziarenek
pieprzukawałeczek
liścia laurowegozalewa
woda1,5 łyżki
soli niejodowanej! (na 1L
wody)Sposób przygotowaniaKrok 1
Nałożyć
ogórki do słoika 1L. Wrzucić
przyprawy. Zagotować
wodę z
solą. Zalać
ogórki. Zakręcić, uważając, aby gwint i zakrętka były suche.Krok 2Należy użyć
soli niejodowanej, gdyż z jodowaną się psują.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 7.7/ 10 (6 votes cast)
Ogórki kiszone, 7.77.7 out of 10 based on 6 ratingsPodobne wpisyPasta kanapkowa z
wędzoną rybąOgórki małosolne teściowej
Ogórki w
chiliOgórki w miodzie i musztardzie francuskiej
Sałatka z
ogórków w
curry