Wykonanie
Niepowtarzalny smak i aromat...niestety możliwy tylko latem.Składniki;liście
wiśni,pęczek
kopru z kwiatem,1 kg małych
ogórków,po 1/2 łyżeczki ziaren
pieprzu i
gorczycy,2
liście laurowe,2 łyżki
soli,5 ząbków
czosnku,kawałek korzenia
chrzanu,Wykonanie;
Ogórki myjemy.
Czosnek i
ogórki zalewamy zimna
wodą na 2 godziny.Ziarna
pieprzu,
gorczycy,
sól,
liście laurowe,
koper zalewamy około 1/2 l gorącej, przegotowanej
wody.
Czosnek i
chrzan obieramy i kroimy na słupki.Na dno słoja wkładamy liście i
koper. Ciasno układamy
ogórki.Przesypujemy
chrzanem i
czosnkiem. Na wierzch kładziemy resztę liści i
kopru. Zalewamy przestudzona
woda z
przyprawami.Obciążamy talerzykiem i odstawiamy w chłodne miejsce.