ßßß Cookit - przepis na Ogórki tarte, kiszone na zupę.

Ogórki tarte, kiszone na zupę.

nazwa

Wykonanie

Składniki :
10 dużych ogórków
kilka ząbków czosnku
sól, kiście kopru
chrzan, liście laurowe, pieprz ziarnisty
Przygotowanie :
Ogórki umyć dokładnie, osączyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić
Do każdego umytego słoja włożyć po kilka ziaren pieprzu, 1-2 ząbki czosnku, koper, chrzan
Teraz przełożyć w słoje, lekko dociskając starte ogórki, ale nie więcej niż 2/3 wysokości słoiczka
Ja dla wlewałam jeszcze odrobinę przegotowanej letniej wody, tyle by w słoju pod dekielkiem nie było zbyt dużo wolnej przestrzeni. Robiłam tak już w poprzednim sezonie i żaden słoik z ogórkami mi się nie zepsuł.
Na posolenie 1 kg ogórków użyłam 1 dość czubatą łyżkę niejodowanej soli.
Słoje po zakręceniu trzymam kilka dni w jasnym miejscu, a potem przenoszę do ciemnej piwnicy.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/08/ogorki-tarte-kiszone-na-zupe.html