Wykonanie
Składniki :10 dużych
ogórkówkilka ząbków
czosnkusól, kiście
kopruchrzan,
liście laurowe,
pieprz ziarnisty
Przygotowanie :
Ogórki umyć dokładnie, osączyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolićDo każdego umytego słoja włożyć po kilka ziaren
pieprzu, 1-2 ząbki
czosnku,
koper,
chrzanTeraz przełożyć w słoje, lekko dociskając starte
ogórki, ale nie więcej niż 2/3 wysokości słoiczkaJa dla wlewałam jeszcze odrobinę przegotowanej letniej
wody, tyle by w słoju pod dekielkiem nie było zbyt dużo wolnej przestrzeni. Robiłam tak już w poprzednim sezonie i żaden słoik z
ogórkami mi się nie zepsuł.Na posolenie 1 kg
ogórków użyłam 1 dość czubatą łyżkę niejodowanej
soli.Słoje po zakręceniu trzymam kilka dni w jasnym miejscu, a
potem przenoszę do ciemnej piwnicy.