ßßß Cookit - przepis na Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

nazwa

Wykonanie

Po tygodniu bogatym w słodkie przepisy, nadchodzi pora na konkrety. Co prawda mam jeszcze jeden przepis na ciasto, ale jak to mówią - co za dużo, to niezdrowo. Słodkościami będę Was zasypywać w przyszłym tygodniu. Dziś przepis na ogórki małosolne, które robi się błyskawicznie (no, chyba, że robicie większy zapas). Przepis oczywiście mam od Mamy - dlatego nie podaję źródła. Od zawsze smakują właśnie tak - jak dla mnie doskonale!
Składniki - ilość należy dostosować do własnych potrzeb:
- ogórki gruntowe,
- na każdy litr wody - 1 łyżka soli (najlepiej odmierzyć ile zalewy zmieści się w słoiku, oczywiście biorąc pod uwagę, że po włożeniu ogórków będzie potrzeba jej mniej),
- ząbki czosnku - na każdy duży słoik wystarczą 3,
- liście laurowe - 1-2 na duży słoik,
- chrzan (korzeń) - wystarczy kawałek na słoik (2-3-centymetrowy; oczywiście umyty i obrany ze skórki),
- koper.
Ogórki dokładnie myjemy. Na dnie słoika umieszczamy obrane ząbki czosnku, liście laurowe. Układamy ogórki - równo i dość ścisło - ile się zmieści. W garnku odmierzamy potrzebną ilość wody, dodajemy sól. Zalewę zagotowujemy. Pomiędzy ogórkami umieszczamy koper i chrzan (można to zrobić także na dnie, przed włożeniem ogórków). Zalewamy wrzącą mieszaniną wody i soli, słoiki zakręcamy. Można konsumować już następnego dnia - ale wówczas będą jedynie lekko przesiąknięte zalewą. Ogórki przechowujemy w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu. Z dnia na dzień będą coraz bardziej ukiszone. Smacznego! :)
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/06/ogorki-maosolne.html