Wykonanie
Po tygodniu bogatym w słodkie przepisy, nadchodzi
pora na konkrety. Co prawda mam jeszcze jeden przepis na ciasto, ale jak to mówią - co za dużo, to niezdrowo. Słodkościami
będę Was zasypywać w przyszłym tygodniu. Dziś przepis na
ogórki małosolne, które robi się błyskawicznie (no, chyba, że robicie większy zapas). Przepis oczywiście mam od Mamy - dlatego nie podaję źródła. Od zawsze smakują właśnie tak - jak dla mnie doskonale!Składniki - ilość należy dostosować do własnych potrzeb:-
ogórki gruntowe,- na każdy litr
wody - 1 łyżka
soli (najlepiej odmierzyć ile zalewy zmieści się w słoiku, oczywiście biorąc pod uwagę, że po włożeniu
ogórków będzie potrzeba jej mniej),- ząbki
czosnku - na każdy duży słoik wystarczą 3,-
liście laurowe - 1-2 na duży słoik,-
chrzan (korzeń) - wystarczy kawałek na słoik (2-3-centymetrowy; oczywiście umyty i obrany ze skórki),-
koper.
Ogórki dokładnie myjemy. Na dnie słoika umieszczamy obrane ząbki
czosnku,
liście laurowe. Układamy
ogórki - równo i dość ścisło - ile się zmieści. W garnku odmierzamy potrzebną ilość
wody, dodajemy
sól. Zalewę zagotowujemy. Pomiędzy
ogórkami umieszczamy
koper i
chrzan (można to zrobić także na dnie, przed włożeniem
ogórków). Zalewamy wrzącą mieszaniną
wody i
soli, słoiki zakręcamy. Można konsumować już następnego dnia - ale wówczas będą jedynie lekko przesiąknięte zalewą.
Ogórki przechowujemy w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu. Z dnia na dzień będą coraz bardziej ukiszone. Smacznego! :)