ßßß Cookit - przepis na moja e-książka kucharska: ogórki kiszone małosolne

moja e-książka kucharska: ogórki kiszone małosolne

nazwa

Wykonanie

3 kg małych ogórków gruntowych
1 łyżka ziaren gorczycy
2-3 całe kopry
1/2 główki czosnku
10cm chrzanu
2 liście wiśni lub lauru
solanka: sól , woda
Jak przygotować solankę: Na każdy litr wody wsypać 2 łyżki soli- zagotować, przestudzić i zalać ogórki:)
W dużym słoju lub naczyniu glinianym ułożyć na dno koper i ciasno układać ogórki przekładając pozostałymi składnikami (czosnkiem , gorczycą, chrzanem i liśćmi) Ciasno ułożone ogórki, zalać przestudzoną zalewą (nie musi być zimna- ma być ciepła ale nie gorąca) , docisnąć wyparzonym kamieniem i odstawić w słoneczne miejsce na kilka dni. W zasadzie po 3-4 dniach mamy już pierwsze małosolne;)
Źródło:http://swietnakuchnia.blogspot.com/2014/08/ogorki-kiszone-maosolne.html