Wykonanie
Ogórki małosolne lubią wszyscy. Są doskonałe na kanapki czy do potraw z grilla. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, poradzą sobie z nimi nawet osoby, które nie posiadają zbyt wielkich zdolności kulinarnych :)Składniki:2 kilogramy
ogórków4-5 listków z
wiśni2-3 ząbki
czosnkukoper2-3 kawałki korzenia
chrzanu2 litry
wody2 łyżki
soli ( najlepiej kamiennej)
Ogórki dobrze umyć.
Wodę zagotować z
solą. Ostudzić. W słoju ( u mnie 3 litrowy) układać liście
wiśni, ząbki
czosnku przekrojone na pół,
koper,
chrzan. Układać ciasno
ogórki. Zalać
wodą. Zakręcić słoik i odstawić na podstawku w niebyt nasłonecznionym miejscu. Po 3-4 dniach
ogórki są gotowe do spożycia.Przepis bierze udział w akcji:Smacznego!Aga