Wykonanie
Składniki:
ogórki gruntowe1 l przegotowanej, ostudzonej
wody1 łyżka
soli3 ząbki
czosnkukorzeń
chrzanupęczek
kopruświeże liście
chrzanu oraz
wiśniSposób przygotowania :W wyparzonym słoju układamy świeże liście
chrzanu oraz
wiśni,
czosnek,
koper i korzeń
chrzanu.
Ogórki dokładnie myjemy, a następnie układamy dość ciasno w słoju. Z
wody i
soli zalewę, którą wypełniamy zawartość słoika tak, aby wszystkie
ogórki były pod powierzchnią zalewy. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy w mało nasłonecznione miejsce. Po
trzech dniach powinny być gotowe. Jeśli zostawimy je na dłużej z dnia na dzień będą coraz bardziej ukiszone.PS. Te przygotowane wczoraj
ogórki przydadzą się w weekend do sałatki z
młodych ziemniakówBrak powiązanych wpisów.