Wykonanie
Ogórki małosolne powinny znaleźć się w każdym domu. Nie wymagają wielkich zdolności kulinarnych, a nadają się doskonale na kanapki, do obiadu czy jako przekąska. Sezon
ogórkowy uważam za rozpoczęty, więc przepis na
ogórki małosolne Wam przedstawiam, bo na
kiszone ogórki znajdziecie tutaj - klik .
1 kg twardych
ogórków1,5 l
wody1,5 łyżki
solibaldachimy
kopru2-3 liście
wiśnikilka ząbków
czosnkukawałek korzenia
chrzanu + liście
chrzanuOgórki dokładnie umyć.Zagotować
wodę z
solą - odstawić do ostudzenia, ma być lekko ciepła, nie zimna i nie gorąca.
Ogórki układać w dużym szklanym słoju, przekładając je
koprem, liśćmi
wiśni, przekrojonymi ząbkami
czosnku i kawałkami
chrzanu.Zalać
ogórki przygotowaną
wodą z
solą.Na wierzchu ułożyć liście
chrzanu i przycisnąć
ogórki np. małym talerzykiem, na talerzyku można położyć wyparzony kamień - wszystkie
ogórki muszą być pokryte
wodą.Odstawić w miejsce niezbyt nasłonecznione.
Ogórki gotowe są po 3 dniach.