Wykonanie
Najlepsze te domowe, mocno
koprowe i
chrzanowe, w sezonie kisimy na okrągło , pod koniec w słoiki, żeby chociaż trochę lata zimą było.
składniki ( oczywiście kiszę na ogół ok 3 kg)1 kg
ogórków - lubię drobnepęk
kopru1/2 główki
czosnku - obranekawałek laski
chrzanu - obrany i pokrojony
sól niejodowana - 2 łyżki na litr
wodyopcjonalnie liście
chrzanu i
wiśniprzygotowanieW odpowiedniej wielkości garnku kamionkowym układam na przemian -
koper ,
ogórki ,
czosnek chrzan, znowu
koper ,
ogórki ,
czosnek chrzan , na wierzchu warstwa
kopru z
czosnkiem i
chrzanem. Zalewam gorącą mieszaniną
wody i
soli ( na 0,5 l
wody - 1 płaska łyżka
soli) na to talerzyk i ciężki kamień.słoiki
Ogórki na zimę robię dokładnie tak jak te letnie. Do słoika 1 l wkładam trochę
kopru,
czosnek,
chrzan,pionowo
ogórki , ewentualnie uzupełniam małymi
ogórkami na wierzchu, znowu
koper chrzan i
czosnek , zalewam gorącą zalewą i niezbyt mocno zakręcam Po 2 dniach gdy
ogórki już tak nie buzują i płyn się nie wylewa - dokręcam zakrętki. Nie pasteryzuję . Na 1 słoik wchodzi mniej więcej 0,5 kg drobnych
ogórków