Wykonanie
A u babci
ogórki małosolne u babci stały w ciemnej
sieni. Po lewej stronie, w wielkim chyba-wiadrze z przykrywką, na której położony był duuży kamień. I tak się te
ogórki w wiadrze i w tej
sieni robiły, a że ja miłośniczką małosolnych jestem chyba od zawsze, to podjadałam je po kryjomu, już w kilka godzin po włożeniu ich do zalewy. No i co tu dużo mówić - do tej
pory niewiele się zmieniło.
Ogórki małosolne to dla mnie jeden z synonimów lata, wakacji... i do tego tak łatwo jest je zrobić.- 2 kg.
ogórków gruntowych- 5 ząbków
czosnku- 4 gałęzie
kopru włoskiego- 20 liści
wiśni- ewentualnie kilka liści
czarnej porzeczki- 6 liści
chrzanu i/lub kilka centymetrów korzenia
chrzanu- około 4-5 łyżek
soli -
woda powinna być słona
Ogórki dokładnie myjemy, a następnie wkładamy do żeliwnego, glinianego lub szklanego naczynia, układając je ściśle jeden obok drugiego. Pomiędzy
ogórkami układamy ząbki
czosnku,
koper, liście
wiśni,
chrzanu,
porzeczki i korzeń
chrzanu.Zagotowujemy
wodę i rozpuszczamy w niej
sól. Ugotowaną
wodą zalewamy
ogórki.
Wody powinno być tyle, aby zakrywała całe
ogórki.Jeśli chcemy, aby
ogórki małosolne były gotowe już następnego dnia, zalewamy je gorącą
wodą. Jeśli chcemy poczekać dłużej, zalewamy je
wodą przestudzoną.Całość przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce.Smacznego!