ßßß Cookit - przepis na Ogórki małosolne/kiszone

Ogórki małosolne/kiszone

nazwa

Wykonanie

Jak co roku w sezonie na ogórki nie może zabraknąć ogórków kiszonych. Zrobienie ich nie wymaga wiele pracy a są o wiele lepsze niż jakiekolwiek kupne ogórki.
Ogórki można kisić w specjalnych naczyniach, ale również w słojach lub glinianych czy kamionkowych naczyniach.
składniki:
ogórki, najlepiej małe
świeże gałęzie kopru
kilka ząbków czosnku
korzeń chrzanu
kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni
woda
sól
Wykonanie:
Ogórki oczyścić, umyć, zalać zimną wodą i moczyć przez co najmniej 3 godziny.
Przygotować zalewę: Zagotować wodę z solą. Na 1 litr wody wsypać 1,5 łyżki soli. Zalewę ostudzić.
W naczyniu ułożyć warstwę kopru, czosnku, chrzanu i liści porzeczki. Następnie włożyć ogórki i kolejną warstwę kopru, czosnku, chrzanu i liści porzeczki. Jeśli naczynie jest duże zrobić kilka takich warstw.
Ogórki zalać zalewą i przykryć pokrywką. Odstawić na kilka dni w miejsce o temperaturze pokojowej. Po 3 - 4 dniach będą ogórki małosolne, po kilku następnych ukiszą się.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/08/ogorki-maosolnekiszone.html