Wykonanie
Zaczął się sezon
ogórkowy pora więc zacząć robić zapasy na zimę. Przygotowaniem tych kiszonych zajmuje się mój Mężczyzna, za a to robię te w zalewie miodowej.Pamiętacie ten odcinek " Świata według Kiepskich", w którym Ferdek,
Boczek i Paździoch spierali się jaki sposób na kiszenie
ogórków jest najlepszy?
Ogórki miał być pyszne i chrupiące a skończyło się... biegunką :) Każdy ma swój sprawdzony sposób na
ogórki kiszone, oto sposób Mojego Mężczyzny, zapewniam Was, że nie grozi Wam biegunka :) A może podzielicie się swoimi sposobami?potrzebne składniki:10 kg
ogórków,10 l
wody,2 główki
czosnku,10 łyżek
soli,liście lub korzeń
chrzanu (po jednym na słoik),liście
wiśni (po jednym na słoik),kwiat
kopru (po jednym na słoik).Do każdego słoika wkładamy kilka ząbków
czosnku, kawałek liścia (lub korzenia)
chrzanu, liść
wiśni i kwiat
kopru.
Sól rozpuszczamy w gorącej wodzie (na 1 litr
wody 1 łyżka
soli), zalewamyogórki i mocno zakręcamy słoiki.