Wykonanie
Post trochę spóźniony. Może przepis przyda się na przyszłość. Od czasu gdy natknęłam się na forum Smaczny.pl na przepis Dany "
ogórki kiszone mało pracochłonne", często z niego korzystam. Część
ogórków wkładam do słoików, a część do dużych butelek po wodzie mineralnej. Kiszenie w butelkach jest wygodne i pozwala zaoszczędzić dużo czasu. Problem pojawia się gdy sięgamy po te
ogórki. Nie bardzo wiadomo jak je wydobyć z butelki. Najprościej będzie po wyjęciu kilku
ogórków z wierzchu odlać trochę zalewy i obciąć butelkę na takiej wysokości aby można ją było włożyć do lodówki. Przed umieszczeniem w lodówce butelkę należy przykryć folią spożywczą. W ten sposób można przechowywać
ogórki jeszcze przez kilka tygodni.
Niewielkie, kształtne
ogórkikorzeń
chrzanuczosnekliście laurowe (2-3 na butelkę)zasuszony
koper z nasionamiliście
wiśni, dębu,
winogronsproszkowana,
ostra papryka - po pół łyżeczki na butelkęZalewa (przykładowa ilość)5 litrów
wody8 łyżek
soli2 łyżeczki
gorczycy1 łyżeczka
kolendrykilkanaście ziaren
pieprzuUgotować zalewę, ostudzić.
Ogórki układać w słojach lub butelkach, przekładać dodatkami w ilości stosownej do objętości naczynia. Zalewać ostudzoną zalewą, zakręcić. Pozostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej, następnie przenieść do chłodniejszego i ciemniejszego pomieszczenia.