Wykonanie
Idealny czas na zamykanie
przetworów w słojach... dziś u mnie
ogórki, które przygotowywał Rafał. Jakoś w tym roku udało mi się wrzucić dobroci do słoików i zamknąć je na "czarną" godzinę..były już marynowane
szparagi,
ostre papryczki,
dżem truskawkowy zakrapiany
czerwonym winem, i będą jeszcze
konfitury z
jagód..
wiśni..
moreli :-) tak sądzę! Możecie również podejrzeć papryczki faszerowane
serem z poprzedniego roku oraz przepyszne pieczone
pomidory , które polecam szczególnie bo są pyszne!
Ogórki kiszoneprzepis własnySkładniki:2kg
ogórków4l
wody3 łyżki
soliłyżka
gorczycychrzan,
koper,
czosnek (według uznania)
chili (centymetr na słoik)Gotujemy
wodę z
solą i
gorczycą .
Ogórki zalewamy lodowatą
wodą na jedną godzinę, po czym układamy w słoikach dokładając odpowiednią ilość
chrzanu,
kopru,
czosnku oraz paseczek
chili.Zalewamy letnim płynem, przykrywamy dociskając spinki tak by usłyszeć odgłos zatrzasku.Pasteryzujemy 3-5 minut.Smacznego!