Wykonanie
Moje sushi wyglądają coraz lepiej...trening czyni mistrza...a jednak prawda! były jednak tak ostre, że nie mogłam ich zjeść więc
jadłam dwa dni! zatem polecam zrezygnować z
chili - połączona z wasabi staje się smocza i zionie ogniem! nie poddałam się...zjadłam wszystk ie kawałki, co prawda w odstępach czasowych popijając hektolitrami
wody ale byłam dzielna i jestem z siebie dumna! w końcu zrobić sushi i wyrzucić? o nie! Życzę miłego wieczoru i uciekam na film :)
S ushi z tej strony kli kSkładniki na
ryż:1 szklanka
ryżu ( użyłam firmy Kupiec )1 ¼ szklanki
wody.4 łyżki
octu ryżowego2 łyżki
cukru1 łyżeczka
soliPonadto:wasabipłaty
noriwędzony łosośróżowy
imbirzielony
ogóreksałata mixdrobno posiekana
papryczka chiliPrzygotowanie:Odmierzamy ilość
ryżu jaką chcemy ugotować. Wrzucamy do garnka i dodajemy
wody, tak aby ledwo zakrywała
ryż. Płuczemy
ryż lekko otwartą piąstką.Wypłukany i namoczony zalewamy odpowiednią ilością
wody, w naszym przypadku 1 ¼ szklanki. Przykrywamy i zagotowujemy. Jak tylko
ryż się zacznie gotować, zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze przez około 20 minut. W momencie, kiedy nie widzimy już żadnych bąbli lub
wody, ściągamy garnek z ognia i cały czas przykryty zostawiamy na 10 minut. Kiedy nic nie widzimy przez przykrywkę, podnieśmy ją bardzo szybko, uważając, aby nie wypuścić zbyt dużo pary.Kiedy
ryż jest już gotowy, przekładamy go do miski i polewamy
octową miksturą. Za pomocą drewnianej, mieszamy bardzo delikatnie
ryż z
octem. Trzymając łyżkę pod kątem 45 stopni rozkładamy
ryż na całej powierzchni miski. „Kroimy”
ryż pod kątem, nie mieszamy jak sałatki, bo zgnieciemy ziarenka i zrobimy papkę. Tak rozłożony
ryż szybciej ochładza się do temperatury pokojowej.
Maki sushi:Na rozwiniętą matę
bambusową kładziemy
Nori (lśniącą stroną), tak aby z matą stykały się dolnymi brzegami. Kładziemy odpowiednią ilość
ryżu u góry płata, zostawiając 1 cm wolne i rozkładamy
ryż na pozostałej powierzchni
Nori .Na samym środku
ryżu rozsmarowujemy niewielką ilość wasabiNa wasabi kładziemy wybrane przez nas składniki.Trzymając matę i brzeg
Nori jednocześnie zaczynamy zwijać roladę, cały czas dociskając i przesuwając matę . Bardzo
ostrym nożem kroimy sushi na równe kawałki, nie zapominając, że wielkość kawałka ma być na jeden
chaps.