ßßß Cookit - przepis na Sushi zionące ogniem :)

Sushi zionące ogniem :)

nazwa

Wykonanie

Moje sushi wyglądają coraz lepiej...trening czyni mistrza...a jednak prawda! były jednak tak ostre, że nie mogłam ich zjeść więc jadłam dwa dni! zatem polecam zrezygnować z chili - połączona z wasabi staje się smocza i zionie ogniem! nie poddałam się...zjadłam wszystk ie kawałki, co prawda w odstępach czasowych popijając hektolitrami wody ale byłam dzielna i jestem z siebie dumna! w końcu zrobić sushi i wyrzucić? o nie! Życzę miłego wieczoru i uciekam na film :)
S ushi z tej strony kli k
Składniki na ryż:
1 szklanka ryżu ( użyłam firmy Kupiec )
1 ¼ szklanki wody.
4 łyżki octu ryżowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
Ponadto:
wasabi
płaty nori
wędzony łosoś
różowy imbir
zielony ogórek
sałata mix
drobno posiekana papryczka chili
Przygotowanie:
Odmierzamy ilość ryżu jaką chcemy ugotować. Wrzucamy do garnka i dodajemy wody, tak aby ledwo zakrywała ryż. Płuczemy ryż lekko otwartą piąstką.Wypłukany i namoczony zalewamy odpowiednią ilością wody, w naszym przypadku 1 ¼ szklanki. Przykrywamy i zagotowujemy. Jak tylko ryż się zacznie gotować, zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze przez około 20 minut. W momencie, kiedy nie widzimy już żadnych bąbli lub wody, ściągamy garnek z ognia i cały czas przykryty zostawiamy na 10 minut. Kiedy nic nie widzimy przez przykrywkę, podnieśmy ją bardzo szybko, uważając, aby nie wypuścić zbyt dużo pary.
Kiedy ryż jest już gotowy, przekładamy go do miski i polewamy octową miksturą. Za pomocą drewnianej, mieszamy bardzo delikatnie ryż z octem. Trzymając łyżkę pod kątem 45 stopni rozkładamy ryż na całej powierzchni miski. „Kroimy” ryż pod kątem, nie mieszamy jak sałatki, bo zgnieciemy ziarenka i zrobimy papkę. Tak rozłożony ryż szybciej ochładza się do temperatury pokojowej.
Maki sushi:
Na rozwiniętą matę bambusową kładziemy Nori (lśniącą stroną), tak aby z matą stykały się dolnymi brzegami. Kładziemy odpowiednią ilość ryżu u góry płata, zostawiając 1 cm wolne i rozkładamy ryż na pozostałej powierzchni Nori .
Na samym środku ryżu rozsmarowujemy niewielką ilość wasabi
Na wasabi kładziemy wybrane przez nas składniki.Trzymając matę i brzeg Nori jednocześnie zaczynamy zwijać roladę, cały czas dociskając i przesuwając matę . Bardzo ostrym nożem kroimy sushi na równe kawałki, nie zapominając, że wielkość kawałka ma być na jeden chaps.
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2013/02/sushi-zionace-ogniem.html