ßßß Cookit - przepis na Sushi z ogórkiem

Sushi z ogórkiem

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja na świetną orientalna przekąskę. Sushi tylko z ogórkiem, przecież nie każdy jest fanem surowej ryby. Jeżeli chcecie zobaczyć krok po kroku jak zwinąć roladkę zapraszam na blog KOLOROWA KUCHNIA . Potrawa może nie świąteczna, ale na sylwestra będzie idealna. Polecam
SKŁADNIKI:
ryż do sushi 300 g
ocet ryżowy 50 ml
cukier 1 łyżka
ogórek zielony 1 szt
sól 1 łyżeczka
płaty sushi nori 4 szt
PRZYGOTOWANIE:
Ryż sushi zalać zimną wodą, przepłukać. Czynność powtórzyć dwa razy. Następnie zalać wodą ok 1 cm ponad ryż i gotować 20 minut pod przykryciem. W garnuszku podgrzać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzony ryż polać przygotowaną zalewą. Delikatnie wymieszać. Ogórka zielonego umyć pokroić w słupki. Ja nie obieram ze skórki. Następnie wyciąć pestki. Na plaster nori nakładamy cienką warstwę ryżu – zostawiając wolne po ok 1 cm od brzegów. Układamy słupek ogórka. Zawijamy ciasno roladkę. Kroić bardzo ostrym nożem w ok 2 cm grubości plastry. Podawać z sosem sojowym lub pastą wasabi. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/12/11/sushi-z-ogorkiem