ßßß
3. W między czasie kroimy marchew i ogórka w paski. Przed krojeniem ogórka wyciągamy nasiona łyżeczką i wyrzucamy je.4. Łososia też kroimy w paski.
5. Wykładamy papier ryżowy na bambusową matę. ODPOWIEDNIA GRUBOŚĆ TO 0,5 cm. Papier wykładamy gładką powierzchnią do maty. Nakładamy ryż, zostawiając na końcu około 2 cm wolnego miejsca, które później będzie służyło do sklejenia po zwinięciu całości w rulon.
6. Na środku układamy wzdłuż marchew, ogórka i łososia.
7. Całość ostrożnie zwijamy lekko przyciskając palcami od środka na zewnątrz
8. Na końcu nacieramy papier ryżowy marynata z imbiru lub wasabi, co pozwoli dobrze skleić papier
9. Do krojenia ważne jest, aby używać bardzo ostrego noża. Kroimy ruchem posuwającym, nie wolno "szatkować", ponieważ możemy popsuć strukturę. Powinniśmy oczyszczać nóż, ponieważ ryż jest klejący i pozostaje na nożu, co uniemożliwia dokładne krojenie.OPTYMALNA SZEROKOŚĆ KAWAŁKÓW TO około 2 cm
Sos do shushi:Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy przez kilka sekund na gorącej patelni lub w rondelku. Tak podgotowany sos jest gotowy do spożywania.
