Wykonanie
Jeszcze w książkach kucharskich z lat dziewięćdziesiątych XX wieku można było znaleźć informacje jakoby jedną z reprezentatywnych
indyjskich potraw była
wołowina z
curry. Tymczasem Indie należą do
krajów, w których szeroko rozpowszechniony jest wegetarianizm.Statystycznie rzecz biorąc…Według danych FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) z 2003 roku przeciętny mieszkaniec Indii zjada rocznie 5 kilogramów
mięsa. Dla porównania w tym samym czasie Polak delektuje się 76 kilogramami, a statystyczny Amerykanin aż 123 kilogramami
mięsa. Podane informacje ukazują jak popularne są dania
mięsne w Indiach. Można byłoby spróbować zrzucić
winę na ubóstwo znacznej części mieszkańców. Jednak to nie złe warunki finansowe są głównym powodem diety wegetariańskiej.Trochę historiiKluczową kwestią jest religia. Trzeba tutaj nadmienić, że zarówno pod względem kulinarnym jak i religijnym Indie są bardzo zróżnicowane. Dominującym wyznaniem jest hinduizm (ponad 80%) i to głównie jego wyznawcy powstrzymują się od spożywania produktów
mięsnych. Przed 1000 rokiem p.n.e wegetarianizm nie był popularny wśród mieszkańców subkontynentu indyjskiego. Ariowie – koczowniczy lud, który miał duży wpływ na kształtowanie się kultury i religii współczesnych Indii, nie odmawiali sobie
mięsa. Jadali
baraninę,
mięso kóz oraz
wołowinę, którą przygotowywano na specjalne okazje. Na ich stołach nie brakowało również
nabiału.Kulinarne tabuDopiero od około 1000 roku p.n.e zaczęły pojawiać się ruchy przeciw zabijaniu zwierząt. Z czasem jedzenie
mięsa, zwłaszcza
wołowiny, stało się tabu. Doktryna nie czynienia krzywdy wszelkim istotom żywym jest również bliska wyznawcom buddyzmu i dżinizmu. Niektórzy Indusi jadają
mięso kóz,
baraninę,
ryby oraz
drób. Z kuchni bogatej w
owoce morza słynie w szczególności stan Kerala. Nie można również zapomnieć o tym, że Indie są jednym z głównych eksporterów
krewetek na świecie. W niektórych stanach uważa się
drób za nieczysty, gdzie indziej jak w przypadku Północnych Indii
kurczak stanowi jeden z elementów wysublimowanej, eleganckiej kuchni.Podobnie kwestia wygląda z
owocami morza, niektóre z nich nie cieszą się popularnością. Należą do nich chociażby
kraby, których nie ruszy żaden szanujący się przedstawiciel klasy średniej ze Wschodnich Indii.
Wieprzowina nie cieszy się popularnością ani wyznawców hinduizmu ani muzułmanów. Jedyną grupą gustującą w tego typu potrawach są chrześcijanie z Goa. Około 25-30 procent mieszkańców Indii nie spożywa w ogóle
mięsa i ryb. Wśród nich najczęściej są wyznawcy Wisznu, bramini (z wyjątkiem tych z Kaszmiru, którzy jedzą
mięso i tych z Bengalu, których dieta jest bogata w
ryby i owoce morza), jogini czy święci
mężowie. Wśród produktów, których unikają wegetarianie, znajdują się również
czosnek i
cebula. Mieszkańcom Indii znane były potrawy
mięsne, głównie za sprawą obcokrajowców. Holendrzy, Portugalczycy i Brytyjczycy bowiem bardzo często kultywowali swoją kulturę kulinarną poza ojczystymi stronami. Stąd też Indusom, który
mieli z nimi kontakt nie obce były europejskie specjały. Kolejną kwestią związaną z tabu żywieniowym jest nie tyle sama wartość jedzenia, ale jej sposób przygotowania. Jedzenie przyrządzone w nieodpowiedni sposób lub przez nieodpowiednią osobę jest uważane za nieczyste, bez względu na zawarte w nim składniki.Poniżej znajduje się przepis na jedną z wegetariańskich potraw (wcześniej pojawiły się też przepisy na samosy oraz
puri).KachoriSkładniki:400 g
mąki pszennejłyżka
masła160 ml
wody1 filiżanka
soczewicy½ łyżki nasion
kozieradki1 łyżka
kurkumy1 łyżka
chilli1
kminku1 łyżka
soliDo miski wrzucić
sól,
mąkę i
masło. Całość wymieszać i dodać
wody. Zagniatać przez pięć minut. Ciasto odstawić i przykryć, aby nie schło.
Soczewicę namoczyć przez kilka godzin, poczym ugotować. Na patelni rozgrzać
masło lub
olej. Dodać
soczewicę,
przyprawy i podsmażyć przez 10-15 minut. Z ciasta ulepić kulki na placki. Do kachori włożyć nadzienie i szczelnie zalepić. W garnku rozgrzać
olej. Smażyć przez 10-15 minut. Wyjąć z tłuszczu i odsączyć.Tekst ukazał się na Ugotuj.to.Podobne wpisy
Curry maniaSamosa – indyjskie pierożkiJak
ryżem zasiał (część 2)Dahi – indyjski
jogurtKakri raita – induska mizeria