Wykonanie
Ciasto francuskie to rodzaj ciasta składającego się z wielowarstwowej struktury. Nadaje się ono zarówno do słodkich wypieków jak i do
mięsnych potraw. Oczywiście można je kupić w sklepie ale czy nie większą frajdę sprawi nam przygotowanie
ciasteczek z własnoręcznie zrobionego ciasta? Nie ukrywam, przygotowanie ciasta nie jest szybkie ale też nie bardzo skomplikowane;) Polecam bardzo;)
Składniki:100 ml
wody1/2 łyżeczki
soli200 gram miękkiego
masła200 gram
mąki pszennej50 gram
masła roztopionego w garnuszkuWykonanie: Do miski wsypać przesianą
mąkę, dodać
sól i roztopione
masło (te 50 gram), dokładnie wymieszać. Podsypać
mąką i wyrobić ciasto. Dokładnie owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 2 godziny. Wyjąć ciasto, rozwałkować na kwadrat, na środku położyć kostkę
masła i przykryć
ciastem. Wałkować tak aby ciasto miało długość 3
razy większą niż szerokość. Złożyć na 3 części i schować do lodówki owinięte folią na kolejne 2 godziny. Po tym czasie przekręcić ciasto o 90 stopni i wałkować tak aby było 3
razy dłuższe niż szersze. Schować do lodówki. Czynność powtórzyć 6
razy.
Ciasteczka:Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, jedną połowę naciąć w 3 miejscach. Na część nie nacinaną nałożyć dowolne nadzienie np.
czekoladę, różę itp. Brzegi
ciastka posmarować roztrzepanym
białkiem, to samo uczynić z górą
ciasteczek, dokładnie zlepić.
Ciasteczka wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec 20-25 minut.