ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z ciasta francuskiego

Ciasteczka z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Ciasto francuskie to rodzaj ciasta składającego się z wielowarstwowej struktury. Nadaje się ono zarówno do słodkich wypieków jak i do mięsnych potraw. Oczywiście można je kupić w sklepie ale czy nie większą frajdę sprawi nam przygotowanie ciasteczek z własnoręcznie zrobionego ciasta? Nie ukrywam, przygotowanie ciasta nie jest szybkie ale też nie bardzo skomplikowane;) Polecam bardzo;)
Składniki:
100 ml wody
1/2 łyżeczki soli
200 gram miękkiego masła
200 gram mąki pszennej
50 gram masła roztopionego w garnuszku
Wykonanie: Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól i roztopione masło (te 50 gram), dokładnie wymieszać. Podsypać mąką i wyrobić ciasto. Dokładnie owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 2 godziny. Wyjąć ciasto, rozwałkować na kwadrat, na środku położyć kostkę masła i przykryć ciastem. Wałkować tak aby ciasto miało długość 3 razy większą niż szerokość. Złożyć na 3 części i schować do lodówki owinięte folią na kolejne 2 godziny. Po tym czasie przekręcić ciasto o 90 stopni i wałkować tak aby było 3 razy dłuższe niż szersze. Schować do lodówki. Czynność powtórzyć 6 razy.
Ciasteczka:
Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, jedną połowę naciąć w 3 miejscach. Na część nie nacinaną nałożyć dowolne nadzienie np. czekoladę, różę itp. Brzegi ciastka posmarować roztrzepanym białkiem, to samo uczynić z górą ciasteczek, dokładnie zlepić. Ciasteczka wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec 20-25 minut.
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/10/ciasteczka-z-ciasta-francuskiego.html