ßßß
Składniki:100 ml wody1/2 łyżeczki soli200 gram miękkiego masła200 gram mąki pszennej50 gram masła roztopionego w garnuszkuWykonanie: Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól i roztopione masło (te 50 gram), dokładnie wymieszać. Podsypać mąką i wyrobić ciasto. Dokładnie owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 2 godziny. Wyjąć ciasto, rozwałkować na kwadrat, na środku położyć kostkę masła i przykryć ciastem. Wałkować tak aby ciasto miało długość 3 razy większą niż szerokość. Złożyć na 3 części i schować do lodówki owinięte folią na kolejne 2 godziny. Po tym czasie przekręcić ciasto o 90 stopni i wałkować tak aby było 3 razy dłuższe niż szersze. Schować do lodówki. Czynność powtórzyć 6 razy.Ciasteczka:Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, jedną połowę naciąć w 3 miejscach. Na część nie nacinaną nałożyć dowolne nadzienie np. czekoladę, różę itp. Brzegi ciastka posmarować roztrzepanym białkiem, to samo uczynić z górą ciasteczek, dokładnie zlepić. Ciasteczka wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec 20-25 minut.