Wykonanie
Kupić tortille bez chemii i ulepszaczy graniczy z cudem. Domowe tortille są najlepsze, wyrabianie ciasta nie jest łatwe, jednak odkryłam fajny sposób aby ułatwić sobie ten proces - wystarczy
mąkę zaparzyć, czyli zalać wrzątkiem i wtedy zagniatać. Ciasto jest wtedy bardzo miękkie.
Mąka kukurydziana jest wymieszana z pszenną, bo dzięki glutenowi zawartemu w pszennej tortille będą zwarte i nie będą się kruszyć. Z samej kukurydzianej mogłyby nie wyjść.
składniki na ok. 10 tortilli1,5 szklanki
mąki kukurydzianej Piątnica1,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
masła1/2 łyżeczki
soliok. 1 szklanka wrzącej
wody (w zależności od
mąki może to być więcej
wody)Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zalać wrzątkiem wymieszać łyżką, jak trochę przestygnie wyrobić ręką. Ciasto podzielić na równe części i rozwałkować na cienkie placki. Aby były równe i ładnie okrągłe, wykrajałam koła z talerzy. Patelnię rozgrzać i piec placki z obu stron po ok. 1 minucie z każdej strony. Tortille ciepłe są elastyczne i miękkie, kiedy stygną robią się twarde, aby były znów miękkie należy je podgrzać.