Wykonanie
Absolutnie fenomenalne !!!! Cudownie delikatne i maślane. Idealnie się listkujące
ciasto francuskie klasyczne. Wymaga sporo czasu ale nie jest absolutnie trudne :) W porównaniu ze smakiem sklepowego to przepaść.... Jest przepyszne i bardzo ale to bardzo zachęcam Was do jego zrobienia.Przepis autorstwa Pierre Herme znaleziony na blogu Gotuj z Wojciechem . Bardzo Wam polecam :)Składniki:200ml zimnej
wody10g
soli70g rozpuszczonego
masła430g miękkiego
masła150g
mąki krupczatki250g
mąki pszennejWodę,
sól oraz rozpuszczone przestudzone
masło (70g) wlać do malaksera. Zmiksować. Dodać przesiane
mąki i wyrobić gładkie ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.Miękkie
masło (430g) zmiksować, przełożyć na papier do pieczenia i uformować go pomiędzy dwiema jego warstwami w kwadrat o bokach ok. 17x17 cm oraz grubości 2 cm. Zawinąć w papier do pieczenia i również wstawić do lodówki na 2 godzinyPo tym czasie wyjąć ciasto. Przełożyć na oprószoną krupczatką stolnicę i rozwałkować na kwadrat o
boku ok. 25x25cm
Masło wyjąc z lodówki i ułożyć na cieście "po skosie" tzn tak by rogi
masła były w połowie długości
boku ciasta (patrz zdjęcie). Rogi ciasta założyć na
masło jak kopertę i skleić.Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 25x40 cm. Zawinąć krótszy bok do środka, a następnie drugi krótszy bok na niego. Powinny nam powstać 3 warstwy ciasta (patrz zdjęcie). Zawinąć w papier do pieczenia i wstawić do lodówki na 2 godziny.Po tym czasie wyjąć ciasto, odwrócić o 90 stopni, rozwałkować i znów zawinąć jak poprzednio. Wstawić do lodówki. Proces wałkowania i zawijania z przekręcaniem o 90 stopni powtarzać w
sumie 6x każdorazowo schładzając ciasto.Po tym czasie ciasto jest gotowe do użycia. Cudownie się listkuje i fantastycznie smakuje.Nadziewać dowolnymi farszami na słodko lub wytrawnie i piec ok 20 minut na złoto w temp. 220 stopni. Smacznego :)