ßßß Cookit - przepis na Sałatka szwedzka / ogórki konserwowe po szwedzku

Sałatka szwedzka / ogórki konserwowe po szwedzku

nazwa

Wykonanie

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać do polubienia domowych przetworów. Ja oprócz wspaniałego smaku cenię sobie te, które są dodatkowo szybkie w wykonaniu. Sałatka szwedzka nie przysporzy Wam dużo pracy ani nie zabierze wiele czasu, za to satysfakcja potem, jesienno-zimowymi wieczorami, będzie ogromna. Zachęcam do spróbowania, to jedna z moich ulubionych sałatek, bardzo lubię ten słodko-octowy smak :)
ogórki gruntowe
1 cebula
650 ml wody
350 ml octu
500 ml cukru
2 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki curry
koper
gorczyca
Wodę doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczając w niej cukier, sól i curry. Dodajemy ocet, czekamy, aż się zagotuje. Zalewę zdejmujemy z ognia, odstawiamy.
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w nie za cienkie plastry, bez obierania. Aby były falowane, używam do krojenia specjalnego dekoratora, lecz równie dobrze smakują proste. :) Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry. Jak dla mnie, cebula ma nadać jedynie nutę smakową, dlatego daję jej naprawdę niewiele. choć lubię cebulę, nie chcę, by zdominowała akurat tę sałatkę.
Ogórki wraz z cebulą przekładamy do dużej miski i zalewamy zalewą. Pozostawiamy je na 30 minut.
Następnie ogórki wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do słoików. Kiedy słoiki będą już wypełnione ogórkami, wlewamy zalewę, do każdego słoika wsypując po 1/2 łyżeczki gorczycy i wkładając po kawałku gałązki kopru.
Słoiki starannie zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut. Studzimy postawione na zakrętkach.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2012/08/Salatka-szwedzka-ogorki-konserwowe-po-szwedzku.html