Wykonanie
Takie
ogórki jadłam pierwszy raz w tamtym roku, w rodzinnym domu mojego
męża. Zasmakowały Nam od razu i w tym roku postanowiłam wykorzystać przepis teściowej. Skusiłam się i zrobiłam parę słoiczków.
Składniki:- 2,5 kg małych
ogórków z łupinami - pokrojone w słupki- 3
cebule - obrane i pokrojone w plastry- 2 łyżeczki
soliDo dużego garnka lub miski wsypać
ogórki,
cebulę. Całość posolić, wymieszać i odstawić na 3 godz.
Marynata:- 1,5 szklanki
cukru- 1 szklanka
octu- 1,5 szklaki
wodySkładniki na marynatę zagotować i ostudzić.
Przyprawy:- po 2 łyżeczki
papryki słodkiej, mielonego
pieprzu,
curry,
gorczycy- 2 - 3 łyżeczki posiekanego
kopruPrzepis:Po 3 godz. wsypać wszystkie
przyprawy do miski z
ogórkami i
cebulą. Całość dokładnie wymieszać i zalać ostudzoną marynatą . Zimne
ogórki nakładać do słoików. Pasteryzować 5 min. od zagotowania (nie dłużej, bo
ogórki będą miękkie).
Smacznego.źródło: zasłyszaneAkcja: