Wykonanie
Kolejny pomysł na pyszne
ogórki do słoików. Przepis ten dawno temu dostałam od znajomej i tak czekał na swoją kolej. Dzisiaj
powiem tylko tyle - za długo czekał!
Ogórki są pyszne. I mimo, że za
curry za bardzo nie przepadam, to w tym połączeniu bardzo mi smakuje. Zapraszam!
SKŁADNIKI:- 2 kg
ogórków gruntowych- 2
cebule- 2 łyżeczki
soli- 2 łyżeczki
curry- 2 łyżeczki mielonego
pieprzu- 2 łyżeczki
gorczycZalewa:- 3 szklanki
wody- 1,5 szklanki
octu- 1,5 szklanki
cukruPRZYGOTOWANIE:Umyte
ogórki kroimy na cztery i wkładamy do miski.
Cebulę kroimy w piórka i wszystko zasypujemy
przyprawami. Dobrze mieszamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie
ogórki z
cebuką ciasno układamy w wyparzonych słoikach. Składniki zalewy zagotowujemy i jeszcze wrzącym płynem zalewamy
ogórki. Pasteryzujemy je ok. 10 min od momentu zagotowania się. Teraz przekładamy na ściereczkę do góry dnem aż do wystygnięcia.
Ogórki są smaczne już po kilku dniach. Smacznego!