ßßß
SKŁADNIKI:- 2 kg ogórków gruntowych- 2 cebule- 2 łyżeczki soli- 2 łyżeczki curry- 2 łyżeczki mielonego pieprzu- 2 łyżeczki gorczycZalewa:- 3 szklanki wody- 1,5 szklanki octu- 1,5 szklanki cukruPRZYGOTOWANIE:Umyte ogórki kroimy na cztery i wkładamy do miski. Cebulę kroimy w piórka i wszystko zasypujemy przyprawami. Dobrze mieszamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie ogórki z cebuką ciasno układamy w wyparzonych słoikach. Składniki zalewy zagotowujemy i jeszcze wrzącym płynem zalewamy ogórki. Pasteryzujemy je ok. 10 min od momentu zagotowania się. Teraz przekładamy na ściereczkę do góry dnem aż do wystygnięcia. Ogórki są smaczne już po kilku dniach. Smacznego!