Wykonanie
Nadszedł czas robienia
przetworów. To dopiero mój drugi raz :) W zeszły roku zrobiłam tylko dwadzieścia - kilka słoików, ale tym razem zapełniłam - już! - całą szafkę!!! Oto przepis na słodko - pikantne
ogórki, idealne na zimę, zwłaszcza do drobiu :)Przy okazji pozdrawiam moją kochaną ciocię Martę, od której dostałam przepis i która pewnie to przeczyta :) Muah!!!
Składniki (na 7 słoików "
dżemowych"):2 kg
ogórków (im mniejsze, tym lepsze)1 i pół
cebuli1.5 łyżki
soliZalewa:po 1.5 szklanki
wody,
octu i
cukrupo 4 łyżeczki
curry,
słodkiej papryki,
pieprzu ziarnistego i
gorczycyMyję
ogórki i kroję na ćwiartki,
solę, mieszam i odstawiam na ok. 3 godziny.Przygotowuję zalewę: gotuję
wodę z
octem i
cukrem, dodaję
przyprawy, mieszam i odstawiam. Układam
ogórki w słoiczkach.
Zalewam zalewą :))), zakręcam i pasteryzuję ok. 10-15 minut.Przepis bierze udział w akcji: