Wykonanie
Trzy błyskawiczne dipy
Składnikidip z
awokado:1 dojrzałe
awokado5 łyżek kwaśnej
śmietany (ja używam 12%)1 łyżeczka
suszonej pietruszki1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżka
soku z cytryny2 łyżeczki
szczypiorkusóldip
pomidorowy:1
jogurt naturalny2 łyżki
majonezu3 łyżeczki
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku
sólpieprzdip
paprykowy:1
papryka czerwona125 g
sera śmietankowegołyżka
parmezanu (opcjonalnie)1 łyżeczka
bazylii1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
chilisólpieprzCzas przygotowania: 15 minPrzepis na: Trzy błyskawiczne dipyFura pracy na głowie, stawiający pierwsze kroki niemowlak i gdzie tu znaleźć czas na gotowanie? Wszystko szybko, szybko. I tak dziś szybkie dipy.Łagodny dip z
awokado. Jeden dojrzały
owoc obieram i wyjmuję z niego pestkę. Wrzucam do miksera i rozdrabniam. Mieszam ze
śmietaną, dodaję
sól,
suszoną pietruszkę, suszoną
bazylię i
sok z cytryny. Kroję
szczypiorek i dodaję na końcu do dipa.Kwaśny dip
pomidorowy. Mieszam
jogurt naturalny,
majonez,
przecier pomidorowy,
paprykę słodką w proszku,
sól i
pieprz.Ostry dip
paprykowy.
Paprykę wrzucam do miksera, rozdrabniam. Mieszam ją z
serem śmietankowym (jeśli całość jest zbyt wodnista, można się poświęcić i pokroić
paprykę w drobną kostkę – mnie się nie chciało, można też dorzucić łyżkę
startego sera typu
parmezan). Dodaję
bazylię,
tymianek,
sól,
pieprz i
chili.Całość zajmuje góra 15 minut. Do tego
krakersy,
chipsy lub nachos i błyskawiczna przekąska gotowa :) Smacznego!
Podobne przepisySalsa paprykowa ze smażoną
cukiniąZapiekanka makaronowa z
mięsemSos czosnkowyPenne z sosem mięsnym
Kurczak z tagliatelle na szybko