Wykonanie
Lista składników1- 1.100 kg skrzydełek
sól,
pieprz papryka słodka w proszku
papryka ostra w proszku 500 ml
jogurtu naturalnego 200 g paluszków słonychMożna w ten sposób przygotować pałki, piersi lub jak ja skrzydełka kurze. Ja bardzo lubię
mięsko ze skrzydełek, jest soczyste i pyszne. Przygotować je dzień wcześniej.
Przygotowanie
mięsa – skrzydełka oczyścić, przeciąć na pół. Ja zawsze obcinam i wyrzucam tą najmniejszą część. Dla mnie tam nic nie ma tylko skóra, ale to już zależy od Was. Zostawiam tylko te dwie większe części od skrzydełek.
Mięso doprawić
solą,
pieprzem,
papryką słodką i ostrą. Włożyć do miski, wlać
jogurt i dokładnie wymieszać żeby wszystkie skrzydełka były w
jogurcie. Zostawić na noc w lodówce lub na kilka godzin.Paluszki pokruszyć na bardzo małe kawałeczki, nie zrobić
mąki. Ja zmieliłam je w thermomix. Kilka
razy zatrzymywałam pracę thermomix żeby sprawdzić jak wyglądają paluszki. Wyjąć
mięso z
jogurtu i obtoczyć w paluszkach.Smażenie – ja upiekłam je w Airfry, ale można w piekarniku nagrzanym do 220. Ustawić piekarnik na pieczenie górne lub grill. Bardzo dobre i jeszcze bardziej chrupiące będą pieczone w głębokim
oleju, ale u mnie już nikt takich nie chce jeść. Wszyscy na diecie 🙁
Można podać z różnymi sosami np – słodko kwaśny
chili,
majonezowo ketczupowy itp.Pyszne, chrupiące. Polecam