ßßß Cookit - przepis na Chrupiący kurczak / indyk w płatkach kukurydzianych

Chrupiący kurczak / indyk w płatkach kukurydzianych

nazwa

Wykonanie

Przepyszny kurczak, jedna z moich ulubionych potraw. Najlepiej smakuje z mieszanką ketchupu i majonezu. Danie bajecznie proste i zarazem efektowne.
Na jedną blachę potrzebujesz:
- około pół kg filetów z kurczaka / indyka pokrojonego na drobne kawałki
- 3 szklanek płatków kukurydzianych niesłodzonych
- 3 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 łyżek majonezu
- 1 ząbka czosnku
- 1 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki soli
Zacznij od wymieszania w dużej misce jogurtu, majonezu, soli i pieprzu. Dodaj po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, następnie wrzuć do miski umytego, pokrojonego kurczaka. Wymieszaj tak, by wszystkie kawałki były zanurzone w marynacie i odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Płatki wsyp do grubej reklamówki, połóż ją na desce do krojenia i pokrusz płatki na drobne kawałki używając tłuczka do mięsa.
Gdy wyjmiesz z lodówki kurczaka, wysyp pokruszone płatki na tacę. Następnie obtaczaj w nich każdy kawałek i umieszczaj go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie kurczaczki znajdą się na blasze, posyp je resztą papryki i wstaw do piekarnika.
Piecz przez pół godziny w 200 stopniach C do zarumienienia.
Smacznego!!!
Źródło:http://markowewypieki.blogspot.com/2011/04/chrupiacy-kurczak-indyk-w-patkach.html