ßßß
Składnikidip z awokado:1 dojrzałe awokado5 łyżek kwaśnej śmietany (ja używam 12%)1 łyżeczka suszonej pietruszki1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżka soku z cytryny2 łyżeczki szczypiorkusóldip pomidorowy:1 jogurt naturalny2 łyżki majonezu3 łyżeczki przecieru pomidorowego1 łyżeczka słodkiej papryki w proszkusólpieprzdip paprykowy:1 papryka czerwona125 g sera śmietankowegołyżka parmezanu (opcjonalnie)1 łyżeczka bazylii1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka chilisólpieprzCzas przygotowania: 15 minPrzepis na: Trzy błyskawiczne dipyFura pracy na głowie, stawiający pierwsze kroki niemowlak i gdzie tu znaleźć czas na gotowanie? Wszystko szybko, szybko. I tak dziś szybkie dipy.Łagodny dip z awokado. Jeden dojrzały owoc obieram i wyjmuję z niego pestkę. Wrzucam do miksera i rozdrabniam. Mieszam ze śmietaną, dodaję sól, suszoną pietruszkę, suszoną bazylię i sok z cytryny. Kroję szczypiorek i dodaję na końcu do dipa.Kwaśny dip pomidorowy. Mieszam jogurt naturalny, majonez, przecier pomidorowy, paprykę słodką w proszku, sól i pieprz.Ostry dip paprykowy. Paprykę wrzucam do miksera, rozdrabniam. Mieszam ją z serem śmietankowym (jeśli całość jest zbyt wodnista, można się poświęcić i pokroić paprykę w drobną kostkę – mnie się nie chciało, można też dorzucić łyżkę startego sera typu parmezan). Dodaję bazylię, tymianek, sól, pieprz i chili.Całość zajmuje góra 15 minut. Do tego krakersy, chipsy lub nachos i błyskawiczna przekąska gotowa :) Smacznego!
Podobne przepisySalsa paprykowa ze smażoną cukinią
Zapiekanka makaronowa z mięsemSos czosnkowyPenne z sosem mięsnymKurczak z tagliatelle na szybko