Wykonanie
Sushi
Składniki10-12 szt. sushi
nori3 szklanki
ryżu (dla 5-6 osób)House of
Asia Sushi Sos do ryżu (3 łyżeczki na 1 miarkę
ryżu)
cukier (1 łyżeczka na 1 miarkę
ryżu)jasny
sos sojowy (1 łyżka na 1 miarkę
ryżu)1
ogórek sałatkowy1
awokado25 dag
wędzonego łososiapasta wasabi1 słoiczek
imbiru w zalewie do sushi (190 g)Czas przygotowania: 30-40 minPrzepis na: SushiSushi czekało, czekało i czekało. W końcu dziś udało mi się znaleźć chwilę, żeby zebrać wszystkie składniki i je przyrządzić. Sushi robi się dość prosto. Najważniejsze, to wyrobić się w tym czasie, kiedy
ryż jest jeszcze ciepły, a do nalać sobie zimnej
wody, żeby nóż, którym kroimy sushi, był cały czas zimny. Inaczej
ryż lubi się potwornie kleić. Przyda się też mata bambusowa.Zaczynam od ugotowania
ryżu według tego przepisu . Ile
ryżu należy wziąć? Ja dzisiaj założyłam, że zużyję 2 opakowania prasowanych alg. Żeby starczyło dla 5-6 osób (dość głodnych), na tyle liści
nori potrzeba około 3 szklanek
ryżu.
Ogórek i
awokado obieram i kroję na słupki (o przekroju kwadratowym – mniej więcej 5-6 mm). Oczywiście nie muszą być idealne – ot, na tyle proste, na ile roślina pozwoli. Kroję też
łososia na paski.Kiedy
ryż jest gotowy, trzeba go nieco doprawić. Dodaję
cukier, sos do
ryżu (można też zwykły
ocet ryżowy, lecz wtedy dajemy go trochę mniej niż podałam w składnikach),
sos sojowy. Mieszam wszystkie składniki. Na macie kładę pierwszy płat alg i układam warstwę
ryżu. Po bokach zostawiam pusty margines.
Z tej strony, z której
będę zwijała liście, kładę kawałek
ogórka lub
awokado i
rybę. Cienką warstwą smaruję
ogórek lub
awokado pastą wasabi – jest naprawdę ostra, więc najpierw spróbujcie jej, a dopiero później decydujcie, ile powinno być.
Ryż ogrzał i nawilżył algi, więc można je zacząć zwijać.
Teraz nieco dociskam zwinięty rulon za pomocą maty.
Pozostaje pokroić sushi i podać. Do tego jeszcze dodatki: odrobina wasabi (to ta zielona pasta), odrobina
imbiru (to z kolei to różowe – też jest dosyć intensywny) i
sos sojowy. No i niedzielny obiad z głowy, wszyscy zadowoleni i żyją :)
Sushi ma mnóstwo róznych odmian. Można dodawać do tej ptrawy praktycznie każde warzywo i
rybę, ale też na przykład
jajko na twardo czy prażony
sezam. Jemy palcami lub pałeczkami. Jak kto woli. Nic, tylko próbować. Smacznego!Podobne przepisyTatar z
łososiaRyż z jabłkamiRozmarynowy schab z
jabłkamiFaszerowany
kabaczekKurczak w
sosie słodko-kwaśnym